L'alcalde de Girona i president de l'AMI, Carles Puigdemont, es va mostrar ahir optimista de cara a les negociacions entre Junts pel Sí i la CUP, tot i que va demanar tenir en compte el pes de cada formació a les urnes: "En un país nou tothom té clar que la política s'ha de basar en coherència i respecte als grans consensos ciutadans", que segons va assenyalar el batlle gironí són el dret a decidir, els resultats de l'independentisme i la xifra de suports que va rebre la formació de Junts pel Sí en els passats comicis.

Així ho va explicar Puigdemont a través d'una entrevista al canal 3/24, on va recordar els actes de suport a Artur Mas, Joana Ortega i Irene Rigau per la declaracions que han d'efectuar aquesta setmana i va apostar concórrer al pròxim 20 de desembre amb l'objectiu de defensar una posició nítida independentista.

De cara als contactes entre les dues formacions independentistes, el president de l'AMI es va mostrar optimista. "És impossible no ser-ho. Tot fa pensar que aquest moment també el superarem feliçment", va apuntar l'alcalde, que també va demanar marge de negociació tenint en compte, va dir, que el fet de posar-se d'acord en aquest sentit "no és senzill". "Si no sortís bé, els ciutadans no ens ho perdonarien", va puntualitzar.

D'altra banda, Puigdemont també va admetre el perfil de frontissa i decisiu de l'esquerra independentista, i es va mostrar convençut que la CUP actua "amb aquesta perspectiva". Segons l'alcalde de Girona, tot plegat passa ara per una majoria molt clara pel dret a decidir, una majoria "important" a favor de la independència i perquè 1,6 milions de persones optessin per Junts pel Sí a l'hora d'encapçalar el procés. "Si de la negociació en resultés que s'ha d'explicar a totes aquestes persones que les propostes que se'ls van fer s'han de retirar, seria un començament una mica difícil", va afegir.

En aquest sentit, el batlle es va mostrar partidari de desencallar la situació a Catalunya i impulsar un Govern que pugui desplegar el full de ruta i defensar els interessos de Catalunya. Un camí que s'ha d'efectuar, va dir, "independentment de la fórmula" que es faci servir per concórrer a les eleccions espanyoles del proper desembre. En qualsevol cas, Puigdemont aposta per un Govern català amb una "posició nítida" a favor de la independència més enllà de l'estratègia que han de decidir els partits.

Rebuig a les querelles

Finalment, Puigdemont va assegurar que tenen bona resposta a la convocatòria de suport a Artur Mas, Irene Rigau i Joana Ortega, durant les declaracions d'aquesta setmana després de les imputacions pel 9-N. Serà, va assenyalar, "un altre acte de dignitat nacional": "No només de rebuig a les querelles, sinó de demanar respecte i dignitat per la decisió de la immensa majoria de la ciutadania que ha acreditat els darrers quatre anys".

Sobre això, El Pacte Nacional pel Dret a Decidir va presentar ahir un manifest en què denunciava les querelles "per antidemocràtiques". El PNDD creu que el dret a decidir és "inherent" a la ciutadania per democràcia i com a nació, i va lamentar que l'Estat s'hi hagi oposat i hagi "judicialitzat" els fets. Les entitats del Pacte van defensar que això comporta una "anomalia democràtica" al funcionament institucional i, per tot plegat, van explicitar el seu suport a "la tasca política" de la societat civil i les institucions.