El ministre de Justícia, Rafael Catalá, va declarar, en referència al president de la Generalitat en funcions, Artur Mas, que "si el condemnen, Mas no quedarà com un màrtir, serà una taca". En una entrevista al diari La Vanguardia, el titular de Justícia assenyala que "la Constitució no contempla cap més nació que l'espanyola, no juguem a confondre". Català diu que "el Govern dedica molt esforç a Catalunya: rebrà 1.800 milions més", i afegeix que "per sort mai ha calgut usar el (article) 155 de la Constitució, però està vigent".

Preguntat per la marxa de la querella del 9N, el ministre assenyala que "amb la nova llei d'Enjudiciament Criminal aquest assumpte hauria d'haver-se instruït en sis mesos".

El president de la Generalitat, Artur Mas, declararà aquest dijous a imputat davant el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) per convocar la consulta alternativa independentista del 9N, quan la seva reelecció segueix en l'aire pendent de les negociacions entre Junts pel sí i la CUP.

El Pacte Nacional pel Dret a Decidir per la seva banda va titllar ahir "d'antidemocràtiques" les querelles presentades per la Fiscalia contra el president de la Generalitat, Artur Mas, l'exvicepresidenta Joana Ortega i la consellera Irene Rigau per convocar la consulta alternativa independentista del 9N. Aquesta plataforma, que agrupa institucions públiques, partits polítics i entitats representatives de la societat civil catalana favorables al dret a decidir, ha fet públic un manifest en el qual expressa el seu rebuig a la imputació de Mas, Ortega i Rigau per aquests fets.

L'entitat critica que el Govern espanyol ha "judicialitzat" aquest procés, "defugint de les seves responsabilitats polítiques en aquest àmbit" i generant "una anomalia democràtica en el funcionament de les institucions", cosa que priva els ciutadans de Catalunya de "decidir el seu futur polític".

Duran critica l'obsessió del PP

El president del comitè de govern d'UDC, Josep Antoni Duran i Lleida també va donar ahir la seva opinió respecte a la imputació del president de la Generalitat Artur Mas, i va assegurar que la querella presentada per la Fiscalia pel referèndum del 9-N com a conseqüència de l'obsessió del PP de traspassar als jutges les decisions polítiques. En el seu compte de Twitter, Duran va mostrar, "una vegada més", el seu "suport, innocència i solidaritat" amb els tres imputats; i va afegir que "la querella que motiva aquestes declaracions és obsessió del PP de traspassar als jutges les decisions polítiques".

El sindicat de docents USTEC-STEs per la seva banda, va destacar que no vol la consellera d'Educació en funcions, Irene Rigau, acusada pel 9-N, però tampoc desitja que segueixi exercint aquest càrrec, segons va manifestar en un comunicat. Rigau declara avui com a imputada. USTEC assegura que, malgrat les pressions, "la consulta va ser un èxit de participació i una victòria", i "milers de funcionaris i personal laboral vam fer de voluntaris als nostres centres o en altres poblacions".