L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha llegit aquesta tarda a la plaça Sant Jaume el manifest contra les querelles segons el seu parer "antidemocràtiques" contra Artur Mas, Joana Ortega i Irene Rigau pel seu paper en l'organització de la consulta del 9N.

La plaça on hi ha el Palau de la Generalitat i la seu de l'Ajuntament de Barcelona s'ha omplert aquesta tarda, en resposta a la crida de la plataforma sobiranista "Ara és l'hora" amb l'objectiu d'expressar la solidaritat amb els imputats per la consulta del 9N, després de declarar avui com a imputades l'exvicepresidenta del Govern Joana Ortega i la consellera d'Ensenyament en funcions, Irene Rigau.

Hores després que totes dues hagin prestat declaració davant el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), i a l'espera que Mas faci lo mateix dijous que ve, diversos milers de persones s'han concentrat en la plaça Sant Jaume i han corejat consignes a favor de la independència, del dret a decidir, i també de la consulta del 9N.

Davant representants del Govern com Neus Munté i Francesc Homs, dirigents de CDC, ERC, Unió, ICV, EUIA i la CUP, així com líders sindicals com Joan Carles Gallego (CCOO) i Josep Maria Álvarez (UGT), que sostenien urnes com les utilitzades el 9N, Colau ha llegit un manifest promogut pel Pacte Nacional pel Dret a Decidir en el qual s'acusa el Govern central de provocar una "anomalia democràtica" al "judicialitzar" el 9N.

En aquest manifest, que ha estat llegit simultàniament també a molts altres municipis catalans, s'afirma que el dret a decidir el futur polític i institucional de Catalunya "és inherent a la ciutadania catalana en virtut del principi democràtic i del dret que tenim com a nació".

També s'afirma que "tots els intents d'exercir aquest dret no han estat possibles per l'oposició del Govern de l'Estat que mai ha proposat cap alternativa".

El Govern, afegeix, "ha judicialitzat" els esmentats intents "defugint les seves responsabilitats polítiques en aquest àmbit, i generant una anomalia democràtica en el funcionament de les institucions, que priva la ciutadania de Catalunya del dret democràtic a decidir el seu futur polític".

Després de qualificar d'"antidemocràtiques" les querelles contra Mas, Ortega, Rigau i altres encausats, els signants del manifest denuncien "la judicialització" de la política i es mostren "coresponsables amb la convocatòria del 9N feta des de criteris democràtics i cívics".

Entre els líders polítics presents hi havia Raül Romeva -cap de llista de Junts pel Sí-, Oriol Junqueras -president d'ERC-, Josep Rull -coordinador general de CDC-, Joan Herrera -coordinador nacional d'ICV-, Albert Botran -número 5 a la llista de la CUP-, Antoni Castellà (Demòcrates de Catalunya) i Ramon Espadaler (UDC).

També es podien veure a l'escenari David Companyon (EUIA), Xavier Trias (CDC), Alfred Bosch (ERC), Jordi Sànchez (ANC) i l'expresident del Parlament Joan Rigol.