Més d'un miler de persones van assistir ahir al concert de commemoració del 75è aniversari de l'assassinat del president Lluís Companys, que es va celebrar al Museu Nacional d'Art de Catalunya amb la presència, entre altres, del conseller de Cultura en funcions, Ferran Mascarell, i del líder d'ERC, Oriol Junqueras.

La Comissió de la Dignitat, organitzadora de l'acte, va plantejar l'homentatge com un "crit de justícia per al nostre president" i, en aquest sentit, va demanar al govern espanyol que demani perdó i declari nul el judici de Companys, així com "la resta de consells de guerra i judicis del franquisme". "I que demani perdó per aquell acte ignominiós, com ja ho han fet França i Alemanya per haver participat en la detenció i deportació de Lluís Companys a l'Espanya franquista", va etzibar. En cas que l'Estat no ho faci, la Comissió portarà al Parlament Europeu aquesta "conducta contrària als Drets Humans".

Pilar Rebaque, membre de la Comissió de la Dignitat, va ser l'encarregada d'obrir l'acte d'homenatge amb un missatge de retret al Govern estatal: l'afusellament de Companys "és un fet massa greu que l'Estat continua ignorant; aquesta ignorància és un acte de menyspreu vers les nostres institucions i tot el nostre poble". Sobre això, Rebaque va exigir "un acte de reconeixement i restitució pel que va ser un crim d'Estat que va commoure tot el món".

La Comissió, però, també vol que "el tinent general en cap de les forces militars a Catalunya faci un acte d'homenatge a Companys el proper dijous dia 15 d'octubre (quan Companys va ser afusellat) i condemni aquell consell de guerra.

Homenatge a compositors

El concert d'ahir al matí també va voler ser un homenatge als compositors catalans que van ser perseguits pel franquisme, com és el cas de Ricard Lamote o Jaume Pahissa. De fet, l'Orquestra Simfònica de l'Escola Superior de Música de Catalunya va interpretar Facècia, de Lamote, i Final de la presó de Lleida, de Pahissa. Un dels moments emotius va ser quan familiars dels dos compositors van pujar a l'escenari i van rebre l'aplaudiment dempeus del públic.