Els unionistes van celebrar ahir el Dia de la Hispanitat amb una manifestació que va agrupar prop de 4.500 persones -segons la Guàrdia Urbana- pel centre de Barcelona. Ni Ciutadans ni PP van participar-hi, a diferència d'altres anys, en la convocatòria del Moviment Cívic d'12 d'Octubre. Potser per aquest motiu la mobilització va ser molt més reduïda que l'any passat, quan va tocar el seu sostre amb unes 38.000 persones al carrer. Enguany l'acte s'havia convocat sota el lema "Barcelona, capital de la Hispanitat".

Tot i així, el president del grup parlamentari del PP català, Xavier García Albiol, i altres dirigents de la formació van assistir a l'acte a títol personal. A la Plaça de Catalunya, Albiol va ser ovacionat a la seva entrada i sortida, quan un dels oradors li va agraïr la seva presència. Prèviament va tenir lloc una marxa que ha sortit del Passeig de Gràcia amb el carrer Provença i que ha culminat a la Plaça de Catalunya. Els manifestants, equipats com mai amb banderes espanyoles -i algunes senyeres-, a instàncies de l'organització, van desfilar sense incidents i corejant lemes com ara "Jo soc espanyol", "Espanya una, i no cinquanta una", "No ens enganyen, Catalunya és Espanya", "Mas, espanyol", "Mas dimissió", etc. Entre les diverses entitats i grups participants, no hi va faltar una representació d'ex combatents i/o nostàlgics de la Legió Espanyola, molt aplaudida entre els assistents.

Pel que fa a l'acte, els assistents van omplir la plaça de Catalunya, però lluny de l'aglomeració de l'any passat. Hi van intervenir diversos oradors, representants de les entitats convocants com ara Francisco Caja, de Convivència Cívica Catalana, el president del Moviment Cívic d'Espanya i Catalans, Eduardo Reyes, o el de Somatemps, Josep Alzina, entre altres. Les intervencions dels respectius oradors van anar en la mateixa línia: qüestionament la "deriva secessionista" del president de la Generalitat, Artur Mas, reivindicació de l'espanyolitat de Catalunya i els catalans, i defensa de la Constitució espanyola davant "d'atacs" i també d'intents de reforma.

Crida a la desobediència civil

Alzina, especialment contundent, va alertar que el moviment espanyolista "farà una crida a la desobediència civil i la resistència passiva davant de qualsevol intent de cop d'estat institucional", en referència a hipotètics passos cap a la independència del nou govern català. Al seu torn, Reyes, va admetre que ahir no eren "prou" i va demanar que el moviment "creixi any rere any" per "defensar-se del sectarisme, l'odi, les mentides ?propagades des de l'escola d'un separatisme prepotent", segons va defensar. Tot i la falta generalitzada d'incidents, es va haver de lamentar l'actuació d'un grup reduït d'exaltats que al finalitzar l'acte han destrossat el vidre de l'hotel H10 Hotel Catalunya Plaza.