Alcaldes i líders polítics sobiranistes han fet costat avui al president català, Artur Mas, en la seva declaració davant el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya pel 9N i han defensat les concentracions ciutadanes davant del tribunal com un exercici de la llibertat d'expressió.

En declaracions als mitjans de comunicació davant de l'entrada del Palau de Justícia, el president d'ERC, Oriol Junqueras, ha dit que s'ha reunit allà "tantíssima gent" per defensar "la democràcia, les urnes i el dret de vot dels ciutadans, i ha assegurat que es mantindran "ferms" en la defensa d'aquests compromisos.

De la seva banda, el cap de la llista de Junts pel Sí, Raül Romeva, ha lamentat l'"anacronisme" que suposa que Artur Mas declari davant el TSJC com a imputat "per haver fet una cosa que li demanava la gent, que era posar les urnes", i ha afirmat que ell ha anat a acompanyar-lo per sentir-se també "inculpat".

Després de les crítiques del TSJC a aquestes concentracions, Romeva ha denunciat que les institucions judicials estan "més polititzades que mai".

Entre els que han fet costat a Mas hi havia també el diputat electe de la CUP Antonio Baños, que, no obstant això, no s'ha quedat esperant a la sortida del president del jutjat.

L'alcalde de Girona, Carles Puidgemont, president de l'Associació de Municipis per la Independència (AMI), ha explicat que avui més de 400 alcaldes -entre ells la de Badalona, Dolors Sabaté- i els presidents de les diputacions provincials han estat "al costat del president" acompanyant-lo fins al TSJC.

I ho han fet, segons ha dit, per defensar "la dignitat democràtica de Catalunya" davant unes imputacions "inacceptables", negant que això sigui una pressió als tribunals, sinó "l'exercici de la llibertat d'expressió".

El president de l'Associació Catalana de Municipis (ACM), Miquel Buch (CiU), també ha expressat la necessitat de defensar-se davant un Estat "que porta davant els tribunals qualsevol element de democràcia i participació ciutadana".

De la seva banda, el president de l'Assemblea Nacional Catalana, Jordi Sánchez, ha denunciat que "quan la fiscalia de l'Estat porta els representants del Govern davant el tribunal, la democràcia espanyola perd qualitat".

En canvi, el president del sindicat ultradretà Manos Limpias, Miguel Bernad, que exerceix d'acusació popular contra Artur Mas, ha considerat que això "no és un procés polític, sinó penal" i que el d'avui el recorda al "període etarra", ja que segons la seva opinió s'està arribant a una "situació de cop d'Estat.