El coordinador general de CDC, Josep Rull, ha cridat a "ignorar" qualsevol decisió de la justícia que impliqui la inhabilitació del president de la Generalitat, Artur Mas. "No hi ha cap llei, cap decisió de cap tribunal que pugui inhabilitar un president democràticament escollit a les urnes. Tenim el dret i el deure d´ignorar qualsevol decisió en aquest sentit", ha remarcat després de participar en la marxa de torxes al Castell de Montjuïc en homenatge a l´expresident Lluís Companys. Rull ha titllat l´Estat de "còmplice" dels assassins de Companys.

"Negar-se a condemnar aquesta actuació és ser còmplice, justificar-los d´alguna manera. I aquesta és l´actitud de l´Estat", s´ha queixat.

Rull no ha evitat les referències a la declaració d´aquest dijous del president de la Generalitat davant el TSJC. Tot el contrari. Fins i tot ha cridat a desobeir qualsevol decisió que puguin prendre els tribunals que vagi en la línia d´inhabilitar el president, perquè és el poble qui l´ha escollit a les urnes.

Al seu parer, fer coincidir el 75è aniversari de l´afusellament de l´expresident Companys amb la declaració de Mas pel 9-N "és una provocació o una estupidesa majúscula, o les dues coses", i ja ha avisat que s´equivoca qui pensi que amb el codi penal o els tribunals es pot aturar el poble de Catalunya, "un poble digne, pacífic, que és capaç de guanyar la seva llibertat per la democràcia".

Rull ha remarcat que "qualsevol Estat normal" ja hagués demanat disculpes per l´afusellament d´un president de la Generalitat, i ha considerat que no fer-ho vol dir ser "còmplice" del seu assassinat.

De la mateixa manera, també ha apuntat que un país com els altres s´hagués assegut a negociar després del 9-N i de les eleccions del 27-S. "En canvi la seva única ocurrència és portar el president de la Generalitat davant dels tribunals", ha lamentat.

Fent un paral·lelisme amb Mas, el líder de CDC ha remarcat que Companys va ser condemnat per un tribunal en aplicació d´una llei "il·legal, il·legítima i immoral", i ha defensat que "no n´hi ha prou amb ser un tribunal o una llei per ser legítim", sinó que cal que treballin "al servei de la democràcia i dels drets humans".

Rull ha encapçalat la marxa de torxes que han realitzat CDC i la JNC fins al lloc on Lluís Companys va ser assassinat, al fossar de Santa Eulàlia del Castell de Montjuïc. L´han acompanyat Jordi Turull i Marta Pascal, entre d´altres dirigents.