La Fiscalia Anticorrupció sosté que Jordi Pujol Ferrusola, primogènit de l'expresident català, va dirigir i va gestionar "durant dècades" nombrosos "negocis econòmics" de la família, "així com diferents actuacions dirigides a aconseguir el blanqueig dels capitals obtinguts". Així consta a l'informe remès pel fiscal Fernando Bermejo al jutjat d'instrucció 31 de Barcelona demanant a la jutge de la ciutat comtal que enviï la causa oberta sobre els diners a Andorra de la família Pujol a l'Audiència Nacional, on ja s'investiga Jordi Pujol Ferrusola.

"Les diligències practicades fins a la data -assegura el fiscal- han permès ratificar que durant anys, en realitat durant dècades, la família Pujol-Ferrusola (pares i fills) ha actuat conjuntament sota la direcció i gestió de l'imputat Jordi Pujol Ferrusola desenvolupant nombrosos negocis econòmics, així com diferents actuacions dirigides a aconseguir el blanqueig dels capitals obtinguts".

L'informe del fiscal fa un resum de les dues causes que demana unir: la de Barcelona, oberta arran de la carta que al juliol del 2014 va enviar a la premsa l'expresident català confessant que la seva família havia tingut fons a Andorra durant més de 30 anys, i la que porta el jutge de l'Audiència Nacional José de la Mata, que va començar el 2012 per una denúncia de l'exparella de Jordi Pujol fill explicant com portava diners a aquest país.

Per al representant del ministeri públic, totes dues estan íntimament connectades i s'haurien d'investigar juntes. "Resulta palmari que l'enjudiciament sobre la regularitat de l'origen de la fortuna amassada pels fills de l'expresident de la Generalitat no es pot desenvolupar de manera autònoma" respecte als fets que s'imputen al pare, assegura.

Recorda que l'exparella de Pujol fill, María Victoria Álvarez, va denunciar a la Policia el 2012 que va fer diversos viatges a Andorra amb ell i que en un d'ells va veure una motxilla amb "grans quantitats de diners en efectiu" sempre en bitllets de 500 euros.

La dona va afegir que en un viatge a Londres ell mateix li va confessar que un home de nacionalitat hindú que van conèixer es dedicava "a blanquejar diners a les Illes del Canal" i que portava "molts negocis a la família".

Davant del jutge, la dona va afirmar a més que la mare dels Pujol, Marta Ferrusola, el va trucar en una ocasió quan estaven a Londres a punt de comprar-se un cotxe de carreres i li va dir: "que pugis, que ja estan els diners, els 400.000 euros".

En la investigació de Barcelona, recorda el fiscal, la jutge ja ha pres declaració el matrimoni Pujol Ferrusola i a tres dels fills -Marta, Mireia i Pere- en relació amb aquests diners que la família va decidir regularitzar amb l'amnistia fiscal i que atribueix a una herència antiga del seu pare.

62 milions de pessetes

Tots van assegurar que Jordi Pujol fill va assumir la gestió de l'esmentada herència l'any 1990, quan, segons els seus germans, els va demanar que obrissin comptes a Andorra per ingressar en elles els 62 milions de pessetes que els corresponia a cadascun.

Així, Pere Pujol va indicar a la jutge que els ingressos a Andorra els realitzava el seu germà Jordi, que gestionava els fons en aquest país, extrem que aquest va reconèixer després davant del jutge, afegint que va seguir gestionant els diners fins a l'any 2000.

El fiscal exposa que Jordi Pujol fill va dir a la jutge de Barcelona que durant aquell període va passar a cadascun dels seus germans 60 milions de pessetes, encara que després va tornar a declarar que va aportar a cadascun un milió d'euros.

En la seva declaració, va justificar aquest extrem en que entre 1990 i 2000 va aconseguir multiplicar els diners, que va passar de 3 a 8 milions, encara que no va poder documentar les operacions que va fer per a això.

A més, va reconèixer que tots els germans tenien "productes financers als EUA, Finlàndia, Àustria, Espanya i Alemanya", i que va gestionar els fons de la seva mare Marta, apunta el fiscal.

No obstant això, aquesta declaració davant la jutge barcelonina està, segons Bermejo, "en manifesta contradicció" amb la qual cosa el primogènit dels Pujol va declarar davant del jutge de l'Audiència Nacional.

Un altre dels fills del matrimoni, Oriol, l'únic que es va dedicar a la política, continua també imputat per un jutjat de Barcelona pels delictes de suborn i tràfic d'influències en l'anomenat "cas ITV", que va provocar la seva dimissió com a número dos de CDC.

També el seu altre fill Oleguer Pujol està imputat a l'Audiència Nacional pels delictes de blanqueig de capitals i frau fiscal, arran d'unes operacions milionàries sospitoses amb fons la procedència dels quals es desconeix.