El president en funcions de la Generalitat, Artur Mas, va entrar ahir a la seu del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya amb el suport dels 400 alcaldes catalans, el Govern en ple i una multitud de ciutadans -3.000 segons la Guàrdia Urbana- que l'esperaven al passeig Lluís Companys. El president va arribar acompanyat de la presidenta del Parlament, Núria de De Gispert, procedent del castell de Montjuïc, on havia fet una ofrena floral per homenatjar l'expresident català Lluís Companys, afusellat fa just 75 anys. També l'acompanyava la plana major del Govern en funcions de la Generalitat, companys de la coalició Junts pel Sí com Romeva i Junqueras, membres de la CUP com Antonio Baños i presidents i expresidents d'entitats sobiranistes com l'ANC i Òmnium. Però segurament el col·lectiu més representatiu van ser els més de 400 alcaldes catalans que van assistir a la concentració.

Alguns dels ciutadans anònims que esperaven Mas a les portes del TSJC portaven estelades i pancartes i van cridar consignes a favor de la independència. En el recorregut pel passeig Lluís Companys, els alcaldes van acompanyar el president amb les vares alçades, mentre que els ciutadans van cridat consignes a favor de la independència i van exhibir lemes com "Les urnes no s'imputen, el 9-N Som tots", "Units pel 9-N. Votar=Democràcia", "Tots som imputats" i van cridar consignes com "Mas president, Catalunya independent", "Fora la justícia espanyola" i "La nostra sentència, independència".

A la porta, la dona del president, Helena Rakosnik, va esperar el seu marit i un cop Mas va entrar al TSJC, al voltant de tres quarts de deu del matí, els assistents van entonar "Els Segadors".

Manos Limpias de testimoni

Pedro Muñoz, advocat del sindicat Manos Limpias, que exerceix l'acusació popular en la causa pel 9N, va veure "incòmode" el president català, Artur Mas, durant la seva declaració com a imputat, ja que, segons la seva opinió, "li tremolaven les mans i movia permanentment el peu".

En declaracions a la premsa després de la declaració de Mas davant el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), Muñoz va assegurar que pel llenguatge corporal del president de la Generalitat es percebia "clarament" els "moments d'incomoditat" que va viure durant l'interrogatori.

Segons el lletrat, al president català "li tremolaven les mans", estava "permanentment movent el peu" i el seu advocat li va dirigir diversos gestos per indicar-li que deixés de parlar i que no interrompés el jutge instructor, Joan Manel Abril. L'advocat de Manos Limpias, acusació a la qual Mas es va negar a respondre, igual que a la Fiscalia, va explicar que el president de la Generalitat va iniciar el seu interrogatori amb la lectura d'una declaració "de tipus polític" que va durar prop d'un quart d'hora.