Alcalde als 27 anys. No li va anar gros el càrrec?

Gros? La veritat és que quan em van nomenar alcalde estava acollonit com un cu-cut (riu).

És massa jove un alcalde d'aquesta edat?

No ho devia pas fer malament, la prova és que en les següents eleccions els ciutadans em van donar majoritàriament la seva confiança.

Però segur que si pogués ara faria diferent alguna de les accions d'aquell jove alcalde.

Sempre hi ha actuacions que penses que podries haver fet de diferent manera. Com que veig que li agraden els fets concrets, esmentaré per exemple la biblioteca municipal que vam construir aleshores a Olot.

Ben maca va quedar, no?

Més que maca, va ser segurament la primera biblioteca moderna que es va construir a Catalunya. Però l'altre dia vaig anar a veure-la i... ha quedat petita. En aquell moment ens semblava molt gran, immensa, però els temps ha canviat, les biblioteques també, la ciutat ha crescut, i ara la veig una biblioteca petita. Hi dono voltes sovint: la podríem haver fet diferent? Podíem haver-la construït d'una altra manera? Però és clar, en aquell moment vam fer el que vam creure millor.

Va compaginar durant un temps l'alcaldia, la presidència de la Diputació i un escó al Parlament català. No em crec que ho fes tot bé.

Això no es pot fer. Legalment sí que es pot, peròe no ho hauria d'haver fet. Sí que és bo que a la cambra catalana hi hagi alcaldes, perquè és positiu que el municipalisme tingui veu allà on es legisla, però és que jo hi afegia la presidència de la Diputació.

Ve't aquí una altra actuació que no repetiria.

Evidentment que no. Si t'ho prens seriosament i vols treballar bé en tots els càrrecs quedes completament exhaust. I si no treballes bé és millor no fer-lo seguir.

És un dels inventors de la "manera gironina de fer política"?

Vaig ser un dels que practicaven això que tants èxits de gestió i de ciutat ens va suposar. La posava en pràctica, però no la vaig inventar

No és una forma de dir "ens ho arreglem nosaltres a esquena dels ciutadans"?

No, és diàleg entre els polítics però és també diàleg amb els ciutadans, és trepitjar carrer. És una política que passa de "luxes asiàtics", i encara hi ha gent que la posa en valor. Hi crec, perquè a més dóna resultats.

Em pot posar un exemple?

El túnel de Bracons, que ra un tema complicat, delicat. Es va poder tirar endavant parlant amb tothom. Iniciat per mi acabat per en Nadal, que també du a terme aquest tipus de política.

Ja que també va ser senador durant una època, potser és la persona que millor pot aclarir el gran dubte: què és més inútil, les diputacions o el Senat?

He, he. La Diputació fa molta feina, és una eina molt útil pels ajuntaments petits, que no tenen mitjans. Un altre tema és que a més de les diputacions existeixin els consells comarcals, aquesta mena de duplicitat sí que s'hauria de revisar.

I el Senat?

El Senat seria útil si ens plategéssim que fos una cambra de representació territorial o un Senat com el de França. El Senat francès sí que té raó de ser, té la potestat de fer "recomanacions" a l'actuació del govern... i pobre del govern si no en fa cas. En Senat espanyol podria ser útil però no és cap d'aquestes dues opcions.