Els Mossos d'Esquadra investiguen si l'anomenat "violador del cúter", que van detenir la setmana passada acusat de quatre violacions a dones molt joves a Barcelona, va agredir cinc noies més entre l'agost del 2013 i el gener del 2014.

El presumpte agressor ha ingressat a la presó per quatre agressions de les quals hi ha proves d'ADN, però els mossos creuen que també va ser el responsable de cinc violacions més, de les quals no tenen restes biològiques de l'agressor.

En una trobada amb els mitjans, el cap de l'Àrea d'Investigació Criminal de Barcelona, Pere Guillén, ha explicat que per no interferir en les rodes de reconeixement que han de fer les víctimes no es facilitarà la imatge de l'agressor, un home de 26 anys, de nacionalitat espanyola però nascut a l'Uruguai, amb parella i feina estables i sense antecedents policials.

Guillén ha assenyalat que la difusió en el seu moment en els mitjans d'una imatge de l'agressor va entorpir la investigació, ja que el violador en sèrie va deixar d'actuar a partir de gener del 2014 i va fer un canvi radical d'imatge, amb la qual cosa va trencar la principal línia d'investigació.

Al detingut se li atribueixen tres violacions que entre el desembre del 2013 i el gener del 2014 van causar alarma en els barris del Guinardó i de Gràcia de Barcelona, i una nova violació, el mes de setembre passat al districte de les Corts, després de la qual ha estat possible la seva detenció.

Després d'aquelles tres violacions, pel que sembla el detingut es va sotmetre a un canvi total d'imatge que va dificultar la seva identificació.

"Va ser com buscar una agulla en un paller", ha confessat Guillén, que ha explicat que en aquests dos anys d'investigació policial han controlat mig miler de joves.

Després de la violació de setembre, les imatges captades aquell dia per diverses càmeres de seguretat en tota la ciutat i els resultats de les proves d'ADN de les restes biològics que va deixar en aquella víctima van aconseguir determinar que es tractava del mateix violador que havia actuat entre finals del 2013 i principis del 2014.

Amb les noves fotos de l'agressor, ara amb barba i ulleres de pasta i amb una dessuadora blava, una samarreta vermella i una cicatriu al colze esquerre van permetre a la policia reorientar les seves indagacions.

El passat 14 d'octubre, a l'Eixample, cap a les 20.30 hores, dos agents van identificar un home i van sospitar d'ell per la seva semblança amb la nova imatge i perquè havia deixat al seu cotxe el telèfon mòbil i el cinturó, segons Guillén, perquè "buscava una víctima".

El sospitós va ser detingut l'endemà i es va registrar el seu domicili al barri de Gràcia, en què convivia amb la seva parella, que desconeixia "el costat fosc" de l'home amb el qual mantenia una relació des de feia 10 anys, segons ha assegurat Pere Guillén.

El detingut va ingressar a la presó divendres passat dia 16 per ordre judicial.

Entre els pocs detalls de la investigació que els Mossos han revelat destaca que el violador només va usar el cúter en dues de les presumptes nou agressions sexuals, totes a la ciutat de Barcelona, i que en dues més va usar una navalla i a la resta la seva força física.

Guillén ha explicat també que utilitzava sempre el seu automòbil per desplaçar-se a les zones on cometia les seves agressions, totes elles a noies menors d'edat o que ho semblaven pel seu aspecte i als portals dels edificis on vivien després de seguir-les a peu.