ERC proposa Carme Forcadell com a presidenta del Parlament. El pacte de Junts pel Sí preveu que siguin els republicans els que plantegin el candidat a la Presidència del Parlament i el portaveu, mentre que CDC designarà el president del grup parlamentari. Tot sembla indicar que Marta Rovira i Jordi Turull ocuparan aquests càrrecs, tenint en compte que ja s'estan ocupant de gestionar provisionalment el grup a l'espera de la constitució del Parlament. Hi haurà majoria independentista a la mesa, però queda per veure si la CUP ocupa una de les quatre cadires. Les altres tres se les repartiran amb tota probabilitat C's, Catalunya Sí que es Pot i PSC.

Ciutadans, PSC, PPC i Catalunya Sí que es Pot reclamen que JxSí no tingui majoria absoluta a la mesa del Parlament, ja que tampoc la té a l'hemicicle. Aquesta és la principal demanda que han traslladat durant la reunió que han tingut tots els grups per intentar tancar la composició de l'òrgan de govern de la cambra. Com que no hi ha acord, s'han emplaçat a dijous per celebrar una nova reunió.

Els grups parlamentaris es van reunir ahir per intentar acordar diversos aspectes de funcionament de la nova legislatura. Tenint en compte que sembla que la majoria independentista estarà assegurada a la nova mesa del Parlament, Catalunya Sí que es Pot, C's i PSC reclamen que la CUP ocupi almenys un dels quatre llocs independentistes i JxSí no tingui quatre dels set seients, ja que no té majoria absoluta a la cambra. Aquests tres partits tenen assegurat un representant a la mesa.

El PP veu en perill el seu lloc

El PPC veu en perill la seva representació i per això reclama que sigui la CUP qui quedi fora, ja que té un diputat menys. Segons els populars, JxSí hauria de tenir tres representants, i els altres quatre se'ls haurien de repartir entre ells, C's, el PSC i Catalunya Sí que es Pot. Els populars també defensen aquesta norma de repartiment i, per això, reclamen que el seu grup tingui una secretaria, en lloc de la CUP, ja que tenen un diputat més que l'esquerra independentista. Només «una decisió adulterada» els faria perdre aquest lloc a la mesa, i això «mai» en la història parlamentària catalana ha ocorregut, va advertir Enric Millo.

La CUP s'ha compromès a donar una resposta sobre tot plegat dijous, en una reunió que tindrà lloc a la una del migdia al Parlament i on s'intentarà desencallar definitivament aquesta qüestió.

Tampoc hi ha acord de moment sobre la ubicació de cada grup parlamentari a l'hemicicle. Junts pel Sí pretén ocupar les primeres fileres de les dues bancades, barrejant-se amb la CUP, i deixar per a la resta les fileres superiors. En canvi, alguns grups de l'oposició reclamen que hi hagi una divisió més clara en dos blocs, de forma que qui doni suport al Govern quedi en una de les dues bandes i la resta a l'altra.

Pel que fa als despatxos, Junts pel Sí i el PPC ocuparan l'ala dreta (on estava CiU i els populars), mentre que la resta es queden l'esquerra. No hi ha confirmació oficial sobre la data de constitució del Parlament, però els grups treballen amb la previsió d'esgotar els terminis i que es convoqui el ple dilluns vinent.