Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) va iniciar ahir al matí la prova pilot per oferir classes d'anglès als seus usuaris durant el viatge en tren. La primera sessió es va fer durant el trajecte que es va iniciar a les 7 del matí a l'estació Manresa-Baixador en direcció Barcelona. Dues usuàries del tren es van convertir per una estona en alumnes d'una iniciativa que es preveu que s'allargui durant tota la setmana i després FGC valorarà el seu funcionament per implantar-la de forma definitiva.

De quinze minuts a una hora

La durada de les sessions pot anar dels quinze minuts fins a més d'una hora depenent de la distància del viatge i de moment són gratuïtes mentre duri la fase de proves. La prova es realitzarà durant tota aquesta setmana a la línia R5, concretament al tren que surt a les 6.59 hores de l'estació Manresa-Baixador i al que surt a les 19.56 hores de la Plaça Espanya de Barcelona en direcció a la capital del Bages.

A partir de dilluns vinent i fins el divendres 30 d'octubre, la prova es trasllada a la línia R6 al tren que surt a les 7.06 hores d'Igualada i al que inicia el trajecte a les 18.13 hores de la Plaça Espanya en direcció a la capital de l'Anoia.

«Si va bé ho farem d'una manera permanent», va assegurar el president de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya, Enric Ticó. Les classes es fan en grups reduïts i dins un espai senyalitzat. En el cas d'ahir es va fer a l'últim vagó del comboi i les dues usuàries han pogut realitzar una sessió de prop d'una hora basada en la conversa. Ticó va explicar que aquest sistema permet que «la gent s'hi pugui incorporar on vulgui».

L'encarregat de realitzar les classes és un professor nadiu de l'empresa Vaughan System. Segons el president de FGC, aquesta iniciativa va sorgir buscant opcions «per fer més amable el viatge».

Les persones que estiguin interessades en participar a les classes es poden inscriure a través de la pàgina web de FGC. Elisabet Ars és una de les usuàries que aahir va realitzar la primera classe de la prova pilot. Durant la sessió va valorar molt positivament la proposa i va qualificar el professor «d'excel·lent».

Per altra banda, Helena Garcia, que també va agafar el mateix comboi, va reconèixer que encara estava «una mica adormida» per fer una classe d'anglès, però creu que és «una proposta interessant». Elles són dues de les 34 persones que es van inscriure per participar a la prova pilot a les línies R5 i R6 a Igualada de forma totalment gratuïta.

Si el servei s'implanta de forma definitiva, aquest tindrà un cost per a l'usuari que, segons el president dels Ferrocarrils, «no serà gens dissuasiu».