La fiscalia ha demanat l'arxiu de la causa contra l'exdiputat de C's al Parlament Jordi Cañas, imputat per suposat frau fiscal. El ministeri públic considera que el pagament d'una factura falsa no suposa que ell contribuís a defraudar a l'Agència Tributària per part de l'entramat empresarial liderat pel seu excunyat i del qual formava part la seva companyia. Fa uns mesos l'Audiència de Barcelona va confirmar la imputació per un suposat frau de prop de 430.000 euros.

El jutjat investiga des de fa uns anys Cañas, la seva exparella, el germà d'aquesta i vuit persones més per un frau de gairebé 430.000 euros en l'impost de societats d'un grup immobiliari que hauria presentat factures falses i simulat un augment fraudulent del preu d'un immoble per semblar que tenien menys beneficis.

L'Agència Tributària considera que l'excunyat de Cañas, José Luis A.L., hauria simulat el cobrament d'una factura de 100.000 euros a una empresa del polític. Una de les factures suposadament falses hauria estat cobrada per Inma&Marc Habitatges, administrada per José Luis A.L., a SY Servei Immobiliari, administrada per Cañas i la seva exdona, per valor de 100.050 euros pel concepte «serveis de col·laboració en la prestació de serveis generals segons contracte de 28 de febrer de 2005». Però sobre aquesta factura no s'ha trobat cap contracte ni cap documentació que «pugui acreditar la realitat dels serveis o prestacions realitzats sota aquest concepte».

La fiscalia afirma que la factura, segons la Inspecció Tributària, «podria no obeir a un servei realment prestat, però encara que això es pogués arribar a provar, ha quedat clarament acreditat al llarg de la instrucció, que no va contribuir en cap cas a la finalitat perseguida pels acusats, que no era altra que defraudar a Hisenda». Així, és una factura que l'empresa de Cañas pagava a Inma&Marc, amb la qual cosa, la factura va revertir a favor dels ingressos d'aquesta darrera empresa, «però en ser considerada 'falsa', no es computa als ingresos, i per tant en cap cas va servir per a augmentar les despeses d'Inma&Marc». Per això, demana el sobreseïment provisional per a Cañas i l'exparella.

No obstant la posició de la fiscalia, l'Advocacia de l'estat, que representa a l'Agència Tributària, sí que manté l'acusació contra Cañas, i haurà d'anar a judici.

Segons l'Audiència de Barcelona, les investigacions de l'Agència Tributària permeten afirmar l'existència d'una estructura d'empreses constituïdes amb la finalitat de defraudar mitjançant un sistema pel qual una de les firmes de l'entramat era l'encarregada d'emetre factures falses a una altra per generar un volum de negoci «elevat». La mateixa investigació determina, però, segons l'Audiència, la «inexistència de cap negoci» que suporti aquestes operacions, essent «totalment ficticis» tant els serveis «que es diuen prestats» com les despeses «que es reputen realitzades».