Ciutadans, PSC i Catalunya Sí que es pot (CSQEP) van presentar ahir en el registre del Parlament un escrit per demanar que es respecti «la representativitat, la pluralitat i la proporcionalitat» en la distribució d'escons en l'hemicicle. Aquesta petició respon a la intenció de Junts pel Sí (CDC, ERC, ANC i "mnium Cultural) d'ocupar les dues parts davanteres de la bancada. En el seu escrit dirigit a la Mesa de la Diputació Permanent de la cambra catalana, que es reunirà demà, els tres grups parlamentaris reclamen que «es respecti el criteri invariable» des de la restauració d'aquesta institució de què el grup majoritari ocupi un costat de la bancada, mentre que l'oposició se situi a l'altra banda.

Segons l'opinió d'aquests tres grups, aquesta distribució atempta als principis de representativitat, proporcionalitat i pluralitat. Pel que fa al PPC, tot i que dimarts va suscriure un acord global en defensa de la «pluralitat», ahir es va desmarcar d'aquesta altra iniciativa, a l'espera de la reunió que mantindran avui els grups parlamentaris. En el supòsit que no s'arribés a un acord, el PPC ja va manifestar la seva intenció de defensar la mesura presentada avui en el registre.

Després de la presentació d'aquesta mesura, el portaveu del grup de Ciutadans, Carlos Carrizosa, va considerar que la intenció de Junts pel Sí «conculca els principis de tot el parlamentarisme occidental», «falseja» la realitat i no permet visualitzar la «pluralitat» catalana sorgida després de les eleccions del 27 de setembre. Des de CSQEP, el seu portaveu al Parlament, Joan Coscubiela, va advertir que en cas que es materialitzi la voluntat de Junts pel Sí «s'estaria produint la primera cacicada» de la legislatura i generant una «foto falsa» sobre la realitat política catalana. Per la seva banda, la portaveu del PSC a la cambra catalana, Eva Granados, va reclamar un «respecte pulcre» a la pluralitat política, i va explicar que es va remetre aquest escrit a la CUP, partit que va declinar subscriure'l. Justament aquesta formació política, va decidir ahir abonar la proposta de Junts pel Sí i acceptar una distribució que permeti a JxS ocupar a costat i costat la bancada parlamentària, cosa que no havia succeït mai.