El Ministeri d'Hisenda acusa la Generalitat d'ocultar 1.318 milions d'euros de despesa pública en l'exercici del 2013. Segons va informar ahir aquest órgan, en les dades del 2013 s'havien registrat inversions públiques corresponents a diversos contractes de col·laboració público-privada signats en anys anteriors per la Generalitat i l'Ajuntament de Saragossa i de les quals els interventors d'Hisenda «no van tenir coneixement fins al present exercici».

El Ministeri va explicar que «d'acord amb el criteri utilitzat en ocasions anteriors», aquestes despeses es van registrar en l'exercici 2013, en què no s'havien tancat les dades definitives de comptabilitat amb independència dels exercicis en els quals es van produir. En el cas de Catalunya l'augment de la despesa el 2013 va ser de 1.318 milions d'euros, derivada d'inversions en carreteres i centres penitenciaris, mentre que l'increment de la despesa a l'Ajuntament de Saragossa es deu a la construcció del tramvia i puja a un import de 200 milions d'euros.

Els interventors d'Hisenda i l'Eurostat van concloure que resultava «més idoni» la comptabilització de les despeses derivades d'aquests contractes en l'exercici 2015, ja que segons Hisenda, no ha estat fins aquest any quan les administracions públiques han revelat l'existència d'aquests contractes.

En aquest sentit, el Comitè Tècnic de Comptes Nacionals posarà en marxa en els pròxims dies «actuacions directament encaminades a la verificació i contrast de la informació subministrada per aquestes administracions, obrint els corresponents procediments d'investigació».

«Màxima transparència»

Per la seva banda, el Departament d'Economia va defensar en un comunicat que manté una política de «màxima transparència» amb l'Estat, «amb informacions molt detallades» i va indicar que l'increment del dèficit registrat inicialment l'any 2013 respon a una reclassificació d'operacions aplicada per la Intervenció General de l'Estat (IGAE) en base al nou marc europeu SEC2010. Amb aquesta ampliació, la IGAE incorpora al còmput del dèficit alguns contractes de carreteres i centres penitenciaris efectuats amb fórmules d'associació público-privada i executats abans de l'any 2011.