El cop policial d'ahir en el marc de l'operació Petrum no només es va centrar en el registre de CDC i la detenció del tresorer del partit, i del director general d'Infraestructures.cat. La investigació es centra també en sis empreses del sector de la construcció, la rehabilitació i l'enginyeria, les seus de les quals també van ser registrades pels agents, i els seus directius detinguts per la Guàrdia Civil.

Entre les dependències que van ser registrades figuren, a més del local de CDC a Barcelona, les seus de les empreses Copisa, Urbaser, Rogasa Construccions, Grup Soler, Tec4 i Oproler, aquesta última amb seu a Madrid.

Aquestes companyies tenen en comú que pertanyen al sector de la construcció, la rehabilitació d'edificis i la consultoria en treballs d'assessoria relatius a aquestes àrees econòmiques.

Els agents van buscar en aquestes constructores documentació que permeti relacionar-les amb el presumpte pagament de comissions il·legals a CDC -o a la seva fundació afí Catdem- a canvi de l'adjudicació d'obra pública per part de l'administració catalana o ajuntaments controlats per la formació convergent.

Concretament, l'empresa Urbaser -filial de l'empresa ACS dedicada a la branca del medi ambient- formava part de la UTE que es va fer el 2011 amb el contracte de recollida d'escombraries d'Olot, per un valor de 2,5 milions d'euros anuals.

Per la seva banda, Grup Soler -el conseller delegat del qual Jordi Soler figura entre els detinguts- és l'empresa que va construir un centre cultural de Sant Fruitós del Bages, a càrrec dels fons de l'anomenat «pla Zapatero», amb un contracte signat el 2009, quan CiU estava al capdavant de l'alcaldia.

A la seu de Copisa, a la plaça d'Europa de l'Hospitalet de Llobregat, el registre va començar cap a les 10 i es va allargar fins a tres quarts de 3 del migdia, quan dues furgonetes van abandonar la seu per la sortida del pàrquing que hi ha darrere de l'edifici. Copisa va voler remarcar que el seu directiu detingut, Xavier Tauler, ja no és conseller delegat des de fa un any.

A disposició judicial

Els detinguts passaran a disposició judicial entre avui i demà al jutjat número 1 del Vendrell, on hauran de de donar explicacions pels presumptes delictes de tràfic d'influències, frau fiscal, suborn, blanqueig de capitals o alteració dels preus en concursos i subhastes públiques, tot i que no tots els detinguts estan acusats del mateix.

Tots ells van haver de passar la nit a la comandància de la Guàrdia Civil de Tarragona. A banda del consultor Xavier Tauler, els altres dirigents d'empreses constructores detinguts ahir són: José Luis Gamero de Rogasa, Jordi Soler del Grup Soler, Antonio Garcia Bragado de Tec 4, Sergio Lerma de l'empresa Oproler a Madrid i l'exalcalde d'Anglès, Josep Manel Bassols, de la mateixa empresa a Barcelona.