El president català en funcions, Artur Mas, va signar ahir el decret de constitució del Parlament sorgit del 27S, que se celebrarà dilluns que ve -26 d'octubre- mentre prossegueixen les negociacions amb la CUP sobre la investidura, que té com a data límit el 9 de gener, després de les eleccions generals. La signatura del decret es va realitzar al Palau de la Generalitat, amb una posada en escena poc habitual per a un acte d'aquestes característiques. En una compareixença posterior a la signatura del decret, Mas va explicar que si el Parlament es constitueix en l'últim dia possible del termini legal «és per un tema molt evident, que és la complexitat de les negociacions que es duen a terme entre els dos grups que volen tirar endavant la legislatura», Junts pel Sí (JxS) i la CUP. «Aquestes negociacions -va insistir- són d'una gran complexitat i requereixen de més temps si es vol que acabin bé» ja que «tant JxS com la CUP són necessàries per tirar endavant el procés».

«Les eleccions del 27S tenien com a objectiu saber si hi havia una majoria a favor de prosseguir el procés, i una vegada constatat que tenim una majoria absoluta -va dir-, veiem que l'escenari» que configura el nou Parlament «és complicat», fet que comporta «més temps i paciència» per tal de culminar les negociacions. Mas va recordar els nous terminis màxims que quedaran fixats a partir de dilluns perquè se celebri la sessió d'investidura: 9 de novembre primera votació en què es requereix majoria absoluta «i a partir d'aquell dia votacions per majoria simple» i, així, el pròxim 9 de gener com a dia límit. «Si el 9 o 10 de gener no s'ha aconseguit l'elecció d'un president de forma automàtica es convoquen noves eleccions», va constatar el president, però «intentarem evitar-ho» ja que «no és un escenari estimat ni desitjat».

El president de la Generalitat en funcions va dir sentir-se «optimista» perquè «hi ha una majoria absoluta independentista i això suposa que els ciutadans han donat un mandat perquè es tradueixi en fets, i confio que tothom en serà responsable». Segons el seu parer, el registre de la Guàrdia Civil a la seu del partit (CDC) «no té per què afectar el procés» ja que «si el que fem a Catalunya depèn del que facin els poders de l'Estat anem malament, ja que seguiran actuant» i «tots els partits n'han de ser conscients d'això».

Només amb la CUP

Segons Mas, el pacte «és tan difícil per a JxS com per a la CUP», i les dues forces tenen «legitimitat» per defensar els seus criteris, cosa que obliga a negociar partint de la base que «qualsevol no-acord ens porta a una situació de país molt complicada». Després d'assenyalar que no contempla negociar la investidura amb ningú més que amb la CUP «perquè -va dir- cal intentar complir el mandat rebut a les urnes», va admetre la complexitat que implica les «grans diferències» polítiques entre les dues formacions. També va al·ludir als casos d'Andalusia i de diversos països europeus en què les negociacions per elegir un president s'han demorat, i va sentenciar que «entre ràpid i malament, i més lent però que surti bé, ens quedem amb en aquest segon escenari».

Sobre la seva candidatura a la reelecció com a president, va remarcar que «no està desencallada» ja que la CUP manté el seu veto, però també va destacar que «no es tracta d'un tema de noms» sinó «de legitimitat democràtica». El president va voler deixar clar, en tot cas, que mentre no s'elegeixi un nou president, el govern en funcions que presideix «seguirà governant» i, respecte a les eleccions generals, va dir que alguna cosa positiva d'elles podria ser que «ningú no obtingui majoria absoluta» al Congrés. Tot i això, va dubtar que el nou Govern sorgit d'aquests comicis tingui la voluntat de resoldre el «conflicte Catalunya-Espanya» plantejant el referèndum sol·licitat per les institucions catalanes.

«Majoria independentista»

Per la seva part, la CUP va anunciar ahir que als quatre representants designats per Junts pel Sí per ser a la Mesa -entre ells Carme Forcadell com a president-, facilitant-li la majoria absoluta i renunciant d'aquesta manera a ser dins d'aquest òrgan ja que considera que no li correspon accedir a aquest càrrec perquè és «la força amb menys representació» (amb deu diputats). El diputat i portaveu de comunicació de la CUP, Albert Botran va explicar que la Mesa ha de reflectir les majories parlamentàries que hi ha a cada legislatura, tal com ha ocorregut anteriorment, i que en el període actual ha de ser garantida «una majoria independentista», tot i que JxS no va aconseguir majoria absoluta el 27S. «Atorgar la majoria de la Mesa a grups que s'oposen a la independència o que no es posicionen clarament sobre la mateixa hagués pogut bloquejar les lleis i resolucions que són necessàries», va argumentar Botran sobre aquesta decisió.

Sobre Forcadell, la CUP va valorar positivament que sigui una persona independent que no milita en un partit i que procedeixi de «la lluita al carrer».