El jutge del Vendrell que investiga el cas del 3% ha deixat en llibertat amb càrrecs l'extresorer de CDC Daniel Osàcar, acusat de sis delictes relacionats amb la corrupció, però li ha retirat el passaport en estimar que pot existir risc de fugida.

La Guàrdia Civil ha detingut avui a casa seva Osàcar, el domicili del qual va ser registrat el mes d'agost passat a la recerca de documentació relacionada amb el cas, per ser el responsable de la tresoreria de CDC en l'època en què es van adjudicar alguna de les obres que s'investiguen en el cas.

L'extresorer, que després d'una breu estada en dependències policials ha passat a disposició del jutge instructor, s'ha acollit al seu dret a no respondre a les preguntes del magistrat, com va fer ahir el seu successor al capdavant dels comptes de CDC, Andreu Viloca, segons han informat fonts judicials.

El jutge ha acordat retirar el passaport a Daniel Osàcar després que així ho sol·licités la Fiscalia, que estima que existeix risc de fugida atès que l'extresorer de CDC té interessos econòmics a l'estranger.

D'aquesta manera, l'imputat ha quedat en llibertat amb càrrecs, acusat dels delictes de suborn, blanqueig de capitals, prevaricació, finançament il·legal, alteració de preus en concursos i subhastes públiques i falsedat en document mercantil, d'acord amb la qualificació provisional que ha establert el jutge.

La defensa de l'extresorer de CDC, exercida per l'advocat Xavier Melero, s'ha oposat a la mesura cautelar de retirada del passaport argumentant que al juliol de l'any passat un jutge de Barcelona va arxivar una causa contra ell, en no poder acreditar que disposés de comptes bancaris a Suïssa i Gibraltar, com sostenia un informe policial basat en una denúncia anònima.

Després d'insistir que la inexistència d'aquests comptes a l'estranger va ser descartada en virtut del resultat de comissions rogatòries, Melero ha anunciat que recorrerà la mesura cautelar de retirada del passaport al seu client si aquest la considera "desproporcionada".

L'extresorer de CDC, que va deixar el càrrec al desembre del 2010, està pendent de seure al banc dels acusats pel cas del Palau de la Música, en què la Fiscalia li demana una pena de set anys i mig de presó pel pagament de comissions de la constructora Ferrovial a la formació nacionalista, a través de l'entitat cultural.

L'advocat d'Osàcar ha admès que els investigadors han buscat una fórmula "menys costosa" per a l'extresorer, la detenció del qual ha estat ajornada a avui perquè passés en comissaria el mínim d'hores possibles, en tenir-se en compte que va col·laborar amb la Fiscalia quan el mes d'agost passat es va registrar el seu domicili.

En declaracions a la premsa, el coordinador de Règim Intern i Comunicació de CDC, Francesc Sánchez, ha reivindicat la "innocència" tant d'Osàcar com de Viloca i ha afirmat que el seu partit té "la tranquil·litat absoluta" que ha fet les coses bé "des d'un principi".

Sánchez, responsable d'assumptes jurídics de la formació nacionalista, ha anunciat que avui mateix es presentarà el recurs perquè Andreu Viloca surti de la presó, on va ingressar ahir a la nit per ordre del jutge instructor.