El jutge del Vendrell que investiga el cas del 3% va deixar en llibertat amb càrrecs el director general d'Infraestructures.cat, Josep Antoni Rosell, encara que li ha retirat el passaport i l'obliga a comparèixer mensualment al jutjat.

Segons van informar fonts judicials, el magistrat va decretar la llibertat provisional per al detingut, en contra del criteri de la Fiscalia Anticorrupció, que havia sol·licitat l'ingrés a la presó incondicional de l'alt càrrec, detingut dimecres passat per la seva presumpta implicació en el pagament de comissions a CDC.

Rosell, director general de l'empresa d'obra pública de la Generalitat, es va negar a respondre a les preguntes del magistrat, com ahir matí ha fet l'extresorer de CDC Daniel Osàcar i ahir Andreu Viloca, el seu successor al capdavant de les finances del partit.

L'alt càrrec segueix imputat en la causa pels delictes de suborn, blanqueig de capitals, prevaricació, finançament il·legal, alteració de preus en concursos i subhastes públiques i falsedat en document mercantil, d'acord amb la qualificació provisional que ha establert el jutge.

La Fiscalia, que sospita que Rosell va poder intervenir des de l'empresa d'obra pública per afavorir l'adjudicació de projectes a companyies que pagaven comissions a CDC, pretenia empresonar-lo argumentat que hi ha risc de fugida i que destrueixi proves rellevants per a la investigació.

En declaracions a la premsa, l'advocat de Rosell, Andreu Van den Eyden, va afirmar que les acusacions contra el seu client es basen en elements «extraprocessals», com a informants anònims, per la qual cosa va celebrar que el jutge descartés la «desproporcionada» mesura plantejada pel ministeri públic.

L'advocat va afirmar que la seva satisfacció és «plena» perquè la justícia «ha vingut a corroborar» allò mantingut per la defensa, que no hi ha prou «material indiciari» que justifiqui l'ingrés a la presó de l'alt càrrec.

Fonts jurídiques van explicar que la investigació no avançarà més fins que no s'analitzi bé la documentació trobada en una mena de de «capsa secreta», a més de documents «anònims» i testimonis «sorpresa».

Paral·lelament, l'alcalde de Sant Fruitós de Bages, Joan Carles Batanés (Fent Poble), va convocar ahir la ciutadania a una sessió informativa per donar explicacions sobre el registre que va fer aquest dimecres la Guàrdia Civil en l'operació «Petrum».

Davant d'unes 35 persones, Batanés va deixar clar que el consistori actuarà amb «total contundència» i va anunciar que portaran l'anterior govern de CiU a la fiscalia si es confirmen les presumptes irregularitats que han detectat.

El batlle va recordar que l'Ajuntament té engegat un informe sobre les obres a l'espai Nexe -objecte de la investigació- i va anunciar que se'n faran dos més, un d'ells relacionat amb el servei de recollida d'escombraries. Després que dimecres la Guàrdia Civil escorcollés durant quatre hores l'ajuntament de Sant Fruitós de Bages, el batlle del municipi, Joan Carles Batanés, va voler donar explicacions a la ciutadania acompanyat per tot l'equip de govern, format per regidors de Gent Fent Poble -independents- i el PSC.

La situació «s'ha d'aclarir»

Batanés va voler llançar un missatge de tranquil·litat, però va manifestar que la situació s'ha «d'aclarir» perquè «la netedat dins de la política i de la vida pública ha d'estar per sobre de tot».

L'alcalde va detallar que la ?Guàrdia Civil només va demanar documentació relacionada amb la construcció del centre cívic Nexe, que data del 2011, any en què governava CiU amb majoria absoluta.

En el cas de Sant Fruitós de Bages se sospita que s'hauria pagat una comissió presumptament il·legal a CDC de 35.000 euros. També hi ha implicada l'empresa bagenca Grup Soler, que va ser l'encarregada d'executar les obres del centre cívic Nexe.