L'oposició catalana va reclamar ahir al president de la Generalitat en funcions, Artur Mas, que renunciï a ser de nou el cap de l'executiu de la Generalitat davant els presumptes casos de corrupció que se li acumulen al seu partit, CDC, en un exercici d'«ètica» i «sentit comú».

Mas va comparèixer davant la Diputació Permanent del Parlament a petició pròpia per donar explicacions de la gestió de la Generalitat en la contractació d'obra pública després del cas obert en contra del seu partit, CDC, i algun alt càrrec del Govern per presumptes comissions il·legals del 3% en adjudicacions públiques.

Després de la compareixença de Mas, tots els partits de l'oposició -PSC, PPC, SíQueEsPot i Ciutadans- li van demanar que renunciï a presidir de nou la Generalitat, mentre que ERC -partit amb el qual CDC està coalitzat en Junts pel Sí-, li va reclamar depurar responsabilitats i fer «neteja» en el seu partit. Així, el líder del PSC, Miquel Iceta, va suggerir a Mas que la «pesada llosa» dels presumptes casos de corrupció li impedeix tornar a aspirar a la presidència, i li va recordar que «no és Catalunya la que està sent atacada, sinó que és CDC que investiguen».

«Des del màxim respecte personal i institucional, considera que en aquest context està en condicions de seguir aspirant a tornar a presidir la Generalitat? La pesada llosa d'aquests presumptes casos de corrupció, lluny de disminuir, augmenta cada dia que passa. No creu que aquesta llosa ha acabat convertint-se en una hipoteca política insuportable?», va reflexionar el dirigent socialista.

En aquest sentit, Iceta li ha preguntat si «creu convenient mantenir la seva candidatura i la política catalana sota la tensió que els procediments judicials implicarà en els pròxims mesos o anys»: «Crec sincerament -va apuntar- que la nova legislatura que s'obre dilluns requereix fonaments més sòlids que els que vostè està en condicions d'oferir avui a aquest país», va postil·lar el líder socialista.

De la seva banda, el portaveu adjunt del PPC al Parlament, Santi Rodríguez, va reclamar a Mas que tingui un «arravatament de sentit comú» renunciat, per «ètica», a aspirar a la reelecció, i va qualificar d'un «engany més» la seva compareixença d'avui a la cambra catalana.

«Li desitgem que sigui l'última vegada que compareix com a president, i no per falta de suport de la CUP -en la investidura-, sinó per un arravatament de sentit comú. Assumeixi la seva responsabilitat i renunciï a presidir la Generalitat, perquè motius polítics n'hi ha molts, però avui també hi ha motius ètics», va argumentar el diputat popular.

També el portaveu d'ICV-EUiA a la Diputació Permanent, Joan Herrera, va demanar al president català que digui per què CDC i PP «concentren el 91% de les donacions d'empreses» i que aclareixi si això guarda una relació amb l'adjudicació d'obra pública.

Des de Ciutadans, la seva líder i futura cap de l'oposició a Catalunya, Inés Arrimadas, va demanar una vegada més al president de la Generalitat que renunciï a la reelecció.

«No pot ser president qui ha estat mà dreta de Jordi Pujol, qui té casos de corrupció en el seu partit, amb un tresorer detingut sense fiança, qui ha dit que no complirà sentències d'un tribunal, l'única estratègia del qual és el victimisme i qui vol deixar a la cuneta més de la meitat de la població i ignorar-la», va argumentar Arrimadas.

De la seva banda, la portaveu d'ERC a la Diputació Permanent, Marta Rovira, va demanar al president català que depuri responsabilitats polítiques i «faci neteja» dins del seu partit, CDC, per evitar que recaiguin sobre ell acusacions de corrupció, mentre que el diputat en funcions d'UDC Roger Montañola va assenyalar que des del seu partit no faran «judicis paral·lels», perquè som «diputats» i no «jutges o fiscals».

Paral·lelament, el líder de la CUP, Antonio Baños, va afirmar que les explicacions del president de la Generalitat en funcions, Artur Mas, «no ens convencen» malgrat la «guerra bruta» de l'Estat, i ha avisat que «som independentistes no per salvar CDC dels seus mals, sinó per fer neteja» i acabar amb els «tripijocs».

Unió li demana celeritat

De la seva banda, UDC, antic soci de CDC, es va limitar a demanar celeritat de la justícia i respecte a la presumpció d'innocència.