ERC impulsarà per a les eleccions generals del 20-D una llista «transversal, de perfil cívic i progressista», mentre prossegueixen les converses amb CDC per explorar fórmules que no visualitzin aquests comicis com un nou plebiscit i es decanten per no repetir una candidatura conjunta. ERC va celebrar ahir el seu Consell Nacional per debatre, entre altres qüestions, la fórmula amb la qual aquest partit aposta per concórrer a les eleccions generals del 20 de desembre, acte que va comptar amb la presència en qualitat d'invitades de Carme Forcadell, probable futura presidenta del Parlament, i de Magda Casamitjana, la presidenta de MES.

En el Consell Nacional, la formació que lidera Oriol Junqueras va acordar impulsar una candidatura «transversal», de perfil «cívic» i «progressista» per construir la República Catalana, llista en la qual ERC aposta per la presència d'independents en els primers llocs de la mateixa i per candidats «renovats», segons van explicar fonts del partit. De fet, durant la seva intervenció en el Consell Nacional, Junqueras va destacar la «generositat» del seu partit en les europees, les municipals i les catalanes buscant àmplies majories, i va precisar que ho seguirà fent «en les pròximes setmanes en els àmbits en els quals tinguem capacitat de decisió».

CDC i ERC, segons les mateixes fonts, estan explorant en les seves converses marcades per la «bona sintonia» fórmules que «no visualitzin» les eleccions generals del 20 de desembre com un «segon plebiscit», ja que els republicans entenen que aquest ja es va celebrar a les catalanes del 27 de setembre, i que es va guanyar per «àmplia majoria».

De fet, aquest va ser també un dels punts que es va aprovar al Consell Nacional d'ERC, òrgan que va ratificar que el referèndum sobre la independència de Catalunya es va celebrar el passat 27 de setembre. «Els 72 diputats independentistes sorgits de les urnes ja tenen el mandat democràtic per fer la independència i, per tant, no és necessari tornar a fer un referèndum», van argumentar els consellers durant la reunió.

En els pròxims dies, ERC continuarà les converses amb altres formacions polítiques, entre elles CDC, per explorar fórmules de cara a les generals, en les que la formació republicana no veuria amb mals ulls que no es reedités una candidatura com la de Junts pel Sí, encara que per ara tot segueix obert, malgrat que els republicans es decanten per presentar-se per separat. En el cas que no es materialitzés una candidatura conjunta entre CDC i ERC com la de les catalanes, les dues formacions podrien presentar-se amb un programa conjunt, segons aquestes fonts, i en tot cas el que sí és segur és que farien una «acció conjunta» a Madrid.

També ERC s'ha marcat com a objectiu en els comicis del 20 de desembre mobilitzar el vot de l'àrea metropolitana de Barcelona en les generals del 20-D, en les que aquest partit ha elegit a Joan Tardà com el seu candidat.