L'Ajuntament de Barcelona està negociant amb els grans propietaris de pisos buits a la ciutat perquè els cedeixin els immobles per a lloguer social. A la capital catalana hi ha prop de 2.600 pisos buits des de fa més de 2 anys i que són propietat de la Sareb, entitats financeres o fons d'inversió. ?Seguint el que marca la nova llei aprovada pel Parlament al juliol arrel de la ILP sobre habitatge i pobresa energètica, el consistori vol arribar a acords amb els grans propietaris o, si no, l'alcaldessa, Ada Colau, va advertir que recorreran a multes, la via judicial o fins i tot a deixar de treballar amb aquestes entitats.

En una roda de premsa aquest dilluns, Colau va recordar que la Sareb és el que en té més, 562. Per això, va lamentar que el banc dolent, que és una entitat público-privada i ha rebut moltes ajudes públiques sigui la que es resisteix més a pactar la cessió de pisos.

El consistori va explicar que la Sareb proposa cedir-li els pisos per 175 euros mensuals durant tres anys i que l'Ajuntament es faci càrrec de la rehabilitació. Colau ho considera una "estafa inacceptable", en considerar que la rehabilitació s'hauria de descomptar del lloguer, i que la cessió hauria de ser almenys de 5 anys, perquè no vol que l'entitat pugui "especular altre cop" amb aquests pisos quan hagi passat la crisi econòmica i immobiliària havent rebut més ajudes.

L'Ajuntament enviarà unes 400 cartes a la Sareb perquè li cedeixi urgentment un nombre igual de pisos. Si no respongués en el termini d'un mes, portaran l'entitat als tribunals. L'alcaldessa va explicar que amb la resta d'entitats les negociacions van millor, i alguns acords estan força avançats.