El president del govern espanyol, Mariano Rajoy "té previstos" els mecanismes de resposta de l'Estat a una possible declaració unilateral d'independència (DUI) del Parlament de Catalunya en les pròximes setmanes, tot i que espera "no haver d'arribar" a extrems com l'aplicació de l'article 155 de la Constitució que permet suspendre l'autonomia a Catalunya, que no va citar explícitament.

"Els tinc previstos perquè és la meva obligació com a president del govern, però en qualsevol cas espero que no haguem de prendre cap decisió de les que vostè està pensant perquè el sentit comú i la raó s'acabin imposant", va dir durant la roda de premsa de balanç de la legislatura a La Moncloa.

Rajoy va situar el procés com un dels "problemes greus" a què s'ha hagut d'enfrontar després de la crisi i l'atur. Un "desafiament secessionista" que va atribuïr a la Generalitat. Va reiterar que està disposat al diàleg sobre el que sigui però no sobre "el que no li pertany", la "sobirania nacional, els drets dels espanyols i la seva igualtat", que són competència "del poble espanyol". Va dir que fins ara ha actuat "amb prudència i proporcionalitat" a Catalunya i seguirà així "mentre sigui president".