La CUP ha "posposat" una reunió que tenia prevista aquest dimecres amb Junts pel Sí (JxSí) després de, denuncien, comprovar com els Mossos d'Esquadra han "executat ordres" de l'Audiència Nacional espanyola per detenir nou persones en el marc de l'operació Pandora acusades de "pertinença a organització criminal amb finalitat terrorista".

La formació rupturista ha lamentat en un comunicat "la decisió del Govern en funcions" i ha recordat que "qualsevol procés de ruptura amb l'Estat espanyol ha d'incloure la desobediència a tribunals espanyols repressors i hereus dels tribunals franquistes".

Les detencions que els Mossos d'Esquadra han fet aquest dimecres en el marc de l'anomenat cas Pandora no han agradat a la CUP, que ha volgut mostrar la seva "solidaritat amb les persones detingudes". Però més enllà d'això, la CUP s'ha mostrat "preocupada per l'obediència del Govern en funcions a l'Audiència Nacional espanyola", sobretot després del pacte polític que van dignar aquest mateix dimarts passat.

L'esquerra independentista entén que la dels Mossos és "una nova operació policial amb una clara intencionalitat política de reprimir un moviment contestatari i d'oposició a la situació política, econòmica i social actuals". Per això han anunciat que han "posposat la reunió que teníem prevista avui amb JxSí i que, properament els traslladarem aquests posicionaments, ja que avui la nostra preocupació està centrada en la situació de les persones represaliades".

La CUP també ha recordat que aposta "per una transformació d'arrel i la democratització absoluta del cos dels Mossos d'Esquadra, en la via d'eradicar pràctiques policials que vulneren els drets fonamentals de les persones", i han insistit que "qualsevol procés de ruptura amb l'Estat espanyol considerem que ha d'incloure la desobediència als tribunals espanyols". Per aquest motiu creuen que "a partir de la Declaració de Ruptura que vam presentar ahir la CUP i Junts pel Sí, hem iniciat la construcció de la República catalana, una república on la repressió contra els moviments populars no ha de tenir cabuda" i que "és fonamental aturar qualsevol atac repressiu contra els moviments polítics i socials populars per garantir la construcció d'un veritable marc democràtic nou", afirma la CUP en el seu comunicat.