El jutge de l'Audiència Nacional José de la Mata va imputar ahir a Josep i a Pere Pujol Ferrusola un delicte de blanqueig en la causa en la qual ja investigava el seu germà Jordi Pujol Ferrusola, fill gran de l'expresident català Jordi Pujol i Soley.

De la Mata els va citar tots dos el divendres 13 de novembre per prendre'ls declaració en qualitat d'imputats per la seva presumpta relació amb els negocis irregulars del seu germà gran, van informar ahir fonts jurídiques, que van precisar que el delicte que se'ls atribueix és el de blanqueig de capitals.

El jutge va prendre aquesta decisió en el marc de l'operació policial que va ordenar desplegar ahir a Catalunya i a Madrid, en la qual es van practicar una quinzena de registres, entre d'altres, en els domicilis de ?l'expresident català Jordi Pujol i de tres dels seus fills, Josep, Pere i Jordi.

En l'última ronda de compareixences per aquesta causa, el passat 23 de setembre, De la Mata va preguntar a l'empresari i exdirectiu del FC Barcelona Jaume Ferrer, imputat en aquesta causa i el domicili del qual també va ser registrat, per MT TAHAT, societat patrimonial de Josep Pujol Ferrusola, germà de Jordi, i que va administrar Ferrer quan Josep treballava a l'àrea internacional d'Europraxis.

Va explicar que MT TAHAT va comprar la participació dels empresaris Carles Sumarroca Claverol i Carles Sumarroca Coixet -també afectats pels escorcolls- en l'empresa General Lab, després que la resta d'accionistes no van exercitar l'opció preferent.

Amb aquest interrogatori, De la Mata intentava descobrir si dues empreses de Ferrer -Trade Management Consulting i Cientific Management- van intervenir en «operacions de refacturació» relacionades amb Pujol Ferrusola i si aquestes responien a «operacions econòmiques reals» o bé si part dels diners acabaven en mans del fill de l'expresident català.

El cas Barcelona Regional

Paral·lelament, el primer tinent d'alcalde de l'Ajuntament de Barcelona, Gerardo Pisarello, va denunciar ahir que l'empresa municipal Barcelona Regional va contractar irregularment una empresa de Pere Pujol durant el passat mandat convergent.

En roda de premsa a Barcelona, Gerardo Pisarello va informar que l'empresa Entorn Enginyeria i Serveis, de Pere Pujol, va realitzar diversos contractes amb Barcelona Regional sense complir, en algun cas, els plecs de condicions ni aportar factures. Barcelona Regional (BR) és una empresa que depèn de la tinència d'alcaldia d'Hàbitat Urbà i Medi Ambient, que va dirigir el polític convergent Antoni Vives en l'anterior mandat municipal de CiU, i que el setembre passat va renunciar a la seva acta de regidor. L'exalcalde de CiU, Xavier Trias, va defensar de manera «acarnissada», el treball realitzat per Barcelona Regional.