El president espanyol, Mariano Rajoy, va advertir ahir a La Moncloa que l'Estat «no renunciarà a l'ús de tots els mecanismes polítics i jurídics en defensa de la sobirania del poble espanyol» i va «garantir» que, encara que s'aprovi, la declaració de Junts pel Sí i la CUP «no tindrà cap efecte». Segons Rajoy, la iniciativa dels sobiranistes és «un acte de provocació més» dels que «pretenen saltar-se la llei, perquè saben que la llei no està de part seva». En paral·lel, el govern va enviar la declaració als Serveis Jurídics de l'Estat.

Rajoy va comparèixer davant la premsa a les 2 del migdia i va llegir un breu comunicat per assegurar que la proposta és «contrària a la Constitució, a les lleis, al sentir majoritari dels catalans i a la voluntat democràtica de tots els espanyols». També va dir que el Govern espanyol «garanteix i garantirà» que les forces sobiranistes «no aconseguiran els seus objectius». «L'Estat no renunciarà a l'ús de tots els mecanismes polítics i jurídics que, en defensa de la sobirania del poble espanyol i de l'interès general d'Espanya, li atribueixen la Constitució i les lleis», va dir.

Segons Rajoy, «els que vulguin separar i dividir Catalunya i Espanya han de saber que no ho aconseguiran» perquè «van en contra de la majoria dels catalans i del conjunt dels espanyols» i -va afegir- «tenen davant la llei i un govern disposat a fer-la valer».

Per aquest motiu, va llançar un «missatge de tranquil·litat a tots els espanyols i, especialment, als catalans: mentre jo sigui el president del Govern, Espanya seguirà essent una nació de ciutadans lliures i iguals» i «la justícia prevaldrà sobre el sense sentit i tots estarem sotmesos a la llei i a les resolucions dels tribunals», va manifestar.

Preguntat pels mecanismes que activarà si el Parlament aprova la resolució, Rajoy va recordar que una de les reformes destacades de la legislatura va ser dotar el Tribunal Constitucional «dels mitjans suficients que pugui ser necessari utilitzar» i «l'únic que puc dir és que garanteixo que aquesta resolució no tindrà cap efecte».

Rajoy ja va advertir dilluns que té «previstos» els mecanismes de resposta de l'Estat a una possible declaració unilateral d'independència del Parlament de Catalunya, tot i que va apuntar que espera «no haver d'arribar» a aquest tipus de solucions, en referència a una possible aplicació de l'article 155 de la Constitució, que permet la suspensió de l'autonomia de Catalunya.