L

a situació política a Catalunya i la composició del futur Govern nacional centren les preocupacions dels empresaris espanyols, que alerten dels perills que suposarà prendre «dreceres» i «la no ortodòxia» a l'hora de completar les reformes estructurals que necessita Espanya.

Per al president de la CEOE, Joan Rosell, la situació de Catalunya no es pot deixar durant més temps «sense control» i ha demanat una solució política al desafiament sobiranistes que planteja al Parlament de Catalunya. «Estem davant un problema polític d'una dimensió important i davant problemes polítics el que cal posar a sobre de la taula són solucions polítiques», va dir Rosell després d'inaugurar el Congrés de l'Associació d'Empreses de Gran Consum (Aecoc), que agrupa més de 26.000 fabricants i distribuïdors.

El president de la CEOE va demanar a totes les formacions polítiques que parlin i posin sobre la taula «solucions viables» i ha considerat un error que des de Catalunya s'intenti «anar cap a posicions molt més locals» pròpies del segle XIX.

D'altra banda,va afirmar que la CEOE no tem el resultat de les pròximes eleccions electorals, en què les enquestes vaticinen un retrocés de PP i PSOE, encara que va reconèixer que s'hauran d'adaptar a la nova realitat.

De fet, la patronal sempre s'ha entès «amb tots i cadascun dels governs» des de la transició i «ens entendrem amb el que vingui sense cap problema». «Les intentarem convèncer de què és bo per a les empreses, perquè el que és bo per a les empreses s'ha demostrat que és bo per al país», va dir Rosell, que va advocar perquè es legisli «millor i menys» i que aquesta legislació duri molt temps.

D'altra banda, el president d'AECOC, Javier Campo, va advertir que la situació política a Catalunya i la futura composició del Govern poden suposar un fre en els processos d'ajust que necessita Espanya per seguir creixent.

«Sembla que podria haver-hi una reversió de les reformes que han permès aconseguir el nivell de creixement que tenim avui», va afirmar Campos, que va alertar també del cost social i econòmic que tindria optar per «dreceres» i per «la no ortodòxia».

Segons la seva opinió, independentment d'ideologies, el que passa a Catalunya genera una «forta tensió» amb la resta d'Espanya, així com una situació institucional «poc desitjable» i una inseguretat jurídica que «no pot ser bona».

Un altre dels factors que generen incertesa i no ajuden a millorar la visibilitat econòmica d'Espanya radica en qui governarà el país a partir de gener, quina coalició i amb quin programa econòmic.

Per a Campos, regirar els dos grans problemes macroeconòmics d'Espanya, com són l'atur i l'alt nivell de deute, cal temps, almenys cinc anys; així com que es torni a generar superàvit comercial, cosa que, al seu torn, passa per seguir amb reformes per elevar la competitivitat.

«Necessitem mantenir la confiança dels inversors internacionals. No ens la regalaran, ens la guanyarem i per això hem de ser capaços de créixer», va apuntarCampos, que va demanar que no s'usin «dreceres». «La no ortodòxia tindran un cost econòmic i social molt més important que el de dur a terme les reformes i els ajustos que necessita l'economia espanyola», va advertir el president d'AECOC, que considera que perquè aquestes reformes tinguin èxit és fonamental que es facin amb consens.

Entre les reformes estructurals que reclamen els empresaris, Rosell i Campos van destacar un pacte d'Estat en educació, la reducció de despesa pública i de la càrrega fiscal, el suport a la innovació i aprofundir en la reforma laboral.

D'altra banda, el president de la patronal Foment del Treball, Joaquim Gay de Montellà, va afirmar també que «per als empresaris és fonamental que la seguretat jurídica, el diàleg, la negociació i el pacte siguin una de les maneres de definir-se» del poble català. Tot i això va evitar cap referència directa a la proposta de JxSí i la CUP encara que sí que va recordar que en els últims anys Foment ha apostat per un «pacte fiscal» per a Catalunya i un «pacte institucional» que permeti reconduir el contenciós català.