La CUP va ajornar ahir la reunió que tenia prevista amb Junts pel Sí després que els Mossos d'Esquadra executessin «ordres» de l'Audiència Nacional espanyola detenint nou persones en el marc de l'operació Pandora per «pertinença a organització criminal amb finalitat terrorista». En comunicat, la formació va lamentar «la decisió del Govern en funcions» i va recordar que «qualsevol procés de ruptura amb l'Estat espanyol ha d'incloure la desobediència a tribunals espanyols repressors i hereus del Tribunal del Ordre Público (TOP) franquista».

La candidatura va voler mostrar així el seu desacord amb l'operatiu i la seva «solidaritat amb les persones detingudes».Però més enllà d'això, els independentistes van voler mostrar la seva preocupació per «l'obediència del Govern en funcions » especialment després del pacte polític que van signar dimarts. La formació entén que la dels Mossos és «una nova operació policial amb una clara intencionalitat política de reprimir un moviment contestatari i d'oposició a la situació política, econòmica i social actuals». Per això van anunciar ahir mateix, poc després que es produïssin les detencions, que posposaven la reunió que tenienprevista ahir mateix amb Junts pel Sí . «Properament els traslladarem aquests posicionaments, ja que avui la nostra preocupació està centrada en la situació de les persones represaliades», van precisar al comunicat.

?Un acte de «repressió»

En aquest sentit, van recordar que la CUP aposta «per una transformació d'arrel i la democratització absoluta del cos dels Mossos, en la via d'eradicar pràctiques policials que vulneren els drets fonamentals de les persones», tot insistint que «qualsevol procés de ruptura amb l'Estat considerem que ha d'incloure la desobediència a tribunals espanyols repressors i hereus del TOP franquista». És per això que creuen que «a partir de la Declaració de Ruptura que vam presentar ahir la CUP i Junts pel Sí, hem iniciat la construcció de la República catalana, una república on la repressió contra els moviments populars no ha de tenir cabuda». «És fonamental aturar qualsevol atac repressiu contra els moviments polítics i socials populars per garantir la construcció d'un veritable marc democràtic nou», insisteixen.

En l'operatiu d'ahir, els Mossos van detenir a nou persones per la seva pressumpta relació amb Grups Anarquistes Coordinats (GAC), als què atribueixen la preparació d'actes terroristes amb explosius casolans. Set d'aquestes es van practicar a presumptes integrants dels GAC en habitatges okupats de Manresa i Barcelona i, posteriorment, es van registrar domicilis així com altres locals autogestionats, entre els quals hi havia l'Ateneu de Sants i el Casal La Revoltosa de Barcelona.

L'actuació va mobilitzar nombrosos efectius d'antiavalots i unitats d'operacions especials dels Mossos. Durant els registres, a més, es va confiscar documentació diversa i arxius informàtics que s'analitzaran per provar de relació dels detinguts amb el «terrorisme anarquista». Els detinguts passaran a disposició de l'Audiència divendres.

Segona fase de l'operació

Es tracta de la segona fase de la investigació que dirigeix el jutge, Javier Gómez Bermúdez, que el passat desembre va comportar la detenció d'onze persones a Madrid, Barcelona, Mansera i Sabadell, que estan en llibertat amb càrrecs.