Les negociacions entre Junts pel Sí i la CUP deixen per al final qui ha d'ocupar els principals càrrecs d'un possible futur Govern que tingui el suport dels dos grups, però ja planifiquen les preferències, exigències i vetos que cada partit vol impulsar si les converses arriben a aquest punt.

Tot i la voluntat de quedar-se al marge de la formació d'un executiu amb Junts pel Sí, la CUP sí que veta d'entrada que alguns dels actuals consellers puguin repetir en el càrrec, en considerar que el seu currículum polític no és l'adequat. És el cas, per exemple de l'actual conseller d'Empresa i anterior responsable d'Interior, Felip Puig. "És un conseller que va mentir en el seu càrrec, encara és moment que demani disculpes i tenim a víctimes ferides per bales de goma que esperen que es faci efectiva la reparació del seu dany. Entenem que una persona que té aquesta càrrega d'aquest tipus no tindria sentit que estigués en un nou Govern. No ho entendria moltíssima gent en aquets país", sostè la portaveu parlamentària de la CUP, Anna Gabriel. En una tessitura semblant col·loca al conseller de Salut, Boi Ruiz, a qui veu com el responsable d'una sanitat que considera maltractada, i d'un sector professional amb un gran malestar per la seva gestió.

Tot i fer aquestes consideracions, la portaveu de la CUP es va mostrar convençuda que la seva formació no haurà de fer valer el seu veto per reclamar que no formin part d'un eventual Govern de JxSí que tingui el seu suport. "Crec que seran noms que no estaran a sobre la taula per pròpia iniciativa de JxSí", va explicar.

I és que, segons Gabriel, hi ha noms com aquests que "tenen línies vermelles i no les ha posat la CUP". "Són consellers que per les seves pràctiques a les conselleries s'han posat línies vermelles ells sols", va sentenciar.

La composició d'un possible executiu que tingui el suport de la CUP encara no s'ha abordat en la negociació. A més, no tenen cap intenció "de posar noms sobre la taula en cap cas, ni per a la presidència ni per al Govern", segons Gabriel el paper de la CUP es limita en aquest sentit a "acompanyar i recomanar" conceptualment amb principis com "que sigui un Govern amb la màxima sensibilitat social, molt contundent amb les males praxis en la política, que es pugui parlar de cordis ètics o de la convicció que seria bo que apostés per les propostes feministes".

Presidència coral

Però està també pendent en les converses la pròpia estructura d'aquest Govern. I és que la CUP segueix mantenint que vol una "presidència coral", si més no com a concepte per regir la filosofia d'actuació.

En aquest sentit, Gabriel va aprofundir en aquesta proposta i va detallar que aquesta fórmula "voldria dir tenir una figura presidencial amb menys competències acompanyada de dos o tres vicepresidències que visualitzessin una direcció política més col·legiada".