La vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, va advertir ahir que, al seu entendre, a Catalunya «s'estan creuant tota mena de línies vermelles del que és una democràcia» i «s'estan vulnerant drets fonamentals i llibertats públiques». Per aquest motiu va aplaudir la decisió de C's, PP i PSC de presentar un recurs d'empara davant el Tribunal Constitucional contra la decisió de la Mesa del Parlament d'admetre a tràmit la resolució de ruptura presentada per Junts pel Sí i la CUP.

Segons la vicepresidenta del govern espanyol l'actuació de la Mesa del Parlament és «un atac als drets fonamentals dels catalans que no estan a favor que Catalunya surti d'Espanya» i per tant «cal reclamar aquesta empara de drets davant el Tribunal Constitucional».

El ministre de Justícia, Rafael Catalá, va qualificar de «totalitarisme antidemocràtic» l'actuació de Junts pel Sí i la CUP. «Els partits que promouen un procés d'independència no són la majoria política de Catalunya», va recordar el ministre, per a qui és «manifestament antidemocràtic» que «des de les institucions, des de la Presidència del Parlament i la Mesa s'intenti imposar aquest tipus de debat».

«És un manifest exercici de totalitarisme antidemocràtic, de no respectar els grups, la representació dels ciutadans, la majoritària, perquè la majoria dels ciutadans de Catalunya no va recolzar les llistes que propugnessin la independència de Catalunya», va assegurar.

La presidenta del grup de Ciutadans i líder de l'oposició, Inés Arrimadas, el primer secretari del PSC, Miquel Iceta, i el líder del PPC al Parlament, Xavier García Albiol, acudiran avui junts al TC demà per intentar evitar que es voti la resolució.

Cada partit presentarà el seu propi recurs contra l'admissió a tràmit de la proposta de resolució de Junts pel Sí i la CUP, per intentar que el TC eviti la celebració del ple extraordinari.

Si bé inicialment estava previst que el PP presentés un altre recurs addicional, amb el suport de Ciutadans i PSC, per denunciar que amb la convocatòria d'ahir de la Junta de Portaveus s'han vulnerat els seus drets en no haver-se constituït encara formalment en grup parlamentari, al final aquesta denúncia la inclouran els partits en els seus respectius recursos.

El portaveu de Ciutadans al Parlament, Carlos Carrizosa, va retreue a Junts pel Sí (JxS) la seva «inconsciència» per «prescindir» del reglament del Parlament per respondre als interessos «personals» del president català en funcions, Artur Mas.

El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, va admetre que resultarà «molt difícil» que els recursos d'empara serveixin per impedir que es debati la resolució de ruptura, però va insistir «en la necessitat d'intentar evitar que les institucions catalanes quedin fora de la legalitat».

El líder del PP al Parlament, Xavier García Albiol, va acusar la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, d'«exercir més com a presidenta de l'Assemblea Nacional Catalana que de la cambra».

En canvi, la portaveu del grup de JxSí, Marta Rovira, ha considerat que el PP «actua amb mala fe» i «abusa del reglament» del Parlament en no constituir-se encara com a grup per obstaculitzar la tramitació de la proposta de resolució independentista.