L'actual bisbe de la diòcesi de Calahorra i La Calzada-Logronyo, Juan José Omella, serà el substitut de l'arquebisbe de Barcelona, Lluís Martínez Sistach, han informat a Efe fonts governamentals.

Sistach, que ha estat un dels participants, convidat pel papa Francesc, en el Sínode de la Família, serà rellevat "de forma imminent", segurament en els pròxims dies, després que fa tres anys ja va fer els 75 anys, l'edat reglamentària de jubilació.

El nomenament d'Omella ha causat sorpresa i neguit en alguns sectors de l'Església catalana i en alguns ordes religiosos, que havien proposat al papa Francesc que el substitut de Sistach fos el seu bisbe auxiliar, Sebastià Taltavull, o si no fos possible l'actual arquebisbe d'Urgell, Joan Enric Vives.

No obstant això, han valorat que Omella, que parla català, és un bisbe dialogant i considerat de tarannà progressista, pròxim al papa Francesc, i que ha fet bona gestió a totes les diòcesis on ha estat.

"És un bon pastor, obert, social, equilibrat i ponderat, que entén molt bé la idiosincràsia de Catalunya, entén el problema català i no és anticatalà. És l'home en el qual el papa Francesc confia per renovar l'Església a Espanya", han opinat fonts religioses consultades per Efe.

Omella, que durant un any va treballar com a missioner al Zaire, va néixer a Cretas (Terol), situat a la zona del Matarranya, limítrof amb Catalunya i on també es parla català, el 21 d'abril de 1946.

El que serà nou arquebisbe de Barcelona va estudiar al Seminari de Saragossa i en Centres de Formació dels Pares Blancs a Lovaina i Jerusalem.

El 20 de setembre de 1970 va rebre l'ordenació sacerdotal per treballar com a coadjutor i com a rector, i entre el 1990 i el 1996 va ser Vicari Episcopal a la diòcesi de Saragossa.

El 1996 va ser nomenat bisbe auxiliar de Saragossa i tres anys més tard va passar a ser bisbe de la diòcesi de Barbastre-Montsó.

Entre el 2001 i el 2003 va ser Administrador Apostòlic d'Osca i de Jaca, fins que el 8 d'abril de 2004 va ser nomenat bisbe de la diòcesi de Calahorra i La Calzada-Logronyo.

És membre de la Comissió Episcopal de Pastoral Social des de febrer del 2002 i amb anterioritat, des del 2000, va ser president en funcions d'aquesta mateixa Comissió Episcopal.

Omella, que també és consiliari nacional de l'ONG Mans Unides, va suggerir fa uns mesos crear un fons per ajudar els aturats sense ingressos, que es nodriria, entre d'altres, d'una aportació voluntària dels capellans, a través d'una de les seves dues pagues extraordinàries o d'un 10 % del seu sou durant un any.

El bisbe de Logronyo també va demanar el mes de setembre passat als capellans de la Rioja que animessin els feligresos a acollir amb "generositat i afecte" refugiats i a prestar-los tota l'ajuda possible.

Omella ha disposat dues cases de la diòcesi, amb fins a 170 places, per acollir refugiats.

El passat 27 d'octubre, el que serà nou prelat de Barcelona va declarar que els partits polítics "han de deixar a una banda la ideologia i els partidismes" i treballar de forma conjunta i amb altres associacions i entitats per aconseguir un pacte social, en el qual puguin participar tots i no s'aïlli ningú.