Un grup de bombers voluntaris del parc d'Agramunt va avisar dilluns a la nit la residència Ribera de Sió del risc d'inundació perquè el riu Sió era a punt de desbordar-se, hores abans que quatre ancianes morissin en negar-se de matinada el semisoterrani on dormien.

Segons van informar fonts pròximes al cas, un grup de bombers voluntaris d'Agramunt va recórrer passades les 23.00 hores de dilluns passat la localitat utilitzant megàfons per advertir del risc d'inundacions i a més es va detenir a punts sensibles concrets, com per exemple la residència geriàtrica Ribera de Sió, per alertar que el riu era a punt de desbordar-se.

El riu va acabar desbordant-se, de manera que cap a les quatre de la matinada l'aigua i el fang van inundar el semisoterrani de la residència, on l'aigua va cobrir fins a una altura d'uns dos metres i mig, cosa que va provocar la mort de quatre dels nou ancians amb mobilitat reduïda que dormien allà.

A més, segons les fonts, l'alcalde d'Agramunt, Bernat Solé, va rebre dilluns al migdia una alerta per SMS i per correu electrònic per part de Protecció Civil advertint que s'havia activat l'alerta del pla d'inundacions -Inuncat- per la previsió de fortes pluges generalitzades.

«Ens consta que el cos de Bombers d'Agramunt va estar advertint, fins i tot per megafonia aquella mateixa nit, la població, i que va estar realitzant fins i tot avisos puntuals en zones inundables per prevenir del risc per la possibilitat que es produïssin afectacions per riuades», va indicar el conseller d'Interior, Jordi Jané.

Fonts pròximes al cas van precisar que els bombers voluntaris van alertar la població mitjançant megafonia passades les 23:00 hores, en comprovar que el riu Sió baixava molt carregat d'aigua i que ja començava a desbordar-se al curs superior, i que entre els «avisos puntuals» als quals es referia el conseller figura la pròpia residència d'ancians.

«Zona catastròfica»

Paral·lelament, la residència d'Agramunt va aunciar que no tornarà a utilitzar la planta baixa de l'edifici, que es va inundar completament, com a habitacions dels residents.

Així ho va explicar ahir Josep Esteve, membre del consell d'administració de la residència, en una roda de premsa amb l'alcalde del consistori, Bernat Solé, que va explicar que demanaran la declaració de zona catastròfica un cop valorats els danys soferts ahir al municipi a causa d'aquesta robinada.

Durant la compareixença, tant Esteve com Solé van lamentar que no se'ls donés cap avís de la crescuda del riu, ja que l'únic comunicat que va rebre l'ajuntament va ser a les 11:00 hores de la nit i alertava només de pluges intenses a la zona. Esteve va llegir un comunicat donant en primer lloc el seu suport i acompanyament a les famílies de les víctimes així com als veïns del poble «que han patit les devastadores conseqüències de la crescuda del riu Sió».

Esteve va relatar com els bombers voluntaris del parc d'Agramunt van arribar ràpidament, però van haver de cridar els GRAE -grup especialitzat en rescats dels Bombers de la Generalitat- i la unitat de subaquàtics, que hi van acudir des de Cerdanyola.

«La gran força de l'aigua combinada amb la falta d'avís de la situació que estava a punt de patir Agramunt va fer que el temps de reacció fos insuficient. Des de la residència volem estudiar i aclarir el motiu pel qual no es va rebre cap avís a la residència o la resta de veïns amb temps suficient», va denunciar Esteve.

El portaveu va explicar també que la residència compta amb llicència atorgada l'any 2002, que autoritza la construcció de l'edifici a la trama consolidada del municipi.

Subjeccions amb mesura

Per altra banda, el president de la Societat Catalana de Geriatria i Gerontologia -SCGG- de l'Acadèmia de Ciències Mèdiques de Catalunya, Domingo Ruiz, va dir que no és cert que les mesures de contenció o subjecció dels ancians en els geriàtrics hagin de ser una mesura habitual per a la seva seguretat, sinó que han de ser una excepció per a casos concrets.