Un exgerent de carreteres de l'antiga GISA, empresa que gestionava l'obra pública de la Generalitat, ha acceptat una pena de multa de 16.000 euros per rebre 35.000 euros en suborns d'una adjudicatària de projectes de l'administració catalana, amb la qual cosa evitarà ser jutjat per un jurat popular.

Segons han informat a Efe fonts judicials, l'exalt càrrec de GISA -actualment denominada Infraestructures.cat- Jordi Vergé i els dos directius de l'empresa constructora Rubau Tarrés imputats han acceptat els fets que els imputava la Fiscalia i s'han conformat amb penes de multa per sengles delictes de suborn.

La pena pactada amb la Fiscalia Anticorrupció, que està pendent de ser ratificada davant del jutge, evitarà que els tres acusats -així com la dona del constructor, per a qui el ministeri públic demana el sobreseïment- siguin jutjats per un jurat popular, que entre les seves funcions té encomanat enjudiciar delictes de suborn.

Vergé i els empresaris Joan Mozo i Josep Rubau van ser investigats per la titular del jutjat d'instrucció número 5 de Barcelona, en una peça derivada d'una causa iniciada el 2010, el mateix any que van tenir lloc els fets, sobre presumptes irregularitats en l'adjudicació d'obres públiques a la província de Girona en l'època del govern tripartit.

Segons les mateixes fonts, Vergé, que va ser acomiadat de forma immediata després de destapar-se el cas, ha acceptat una multa de 16.000 euros, mentre que Mozo assumirà una multa de 10.000 euros i Rubau de 33.000.

La jutge va ordenar intervenir el telèfon de Mozo, conseller delegat de la constructora Rubau Tarrés, i d'aquestes converses es van desprendre indicis de presumptes pagaments de suborns a Vergé, que el 2011 va ser detingut per la Guàrdia Civil per la seva presumpta relació amb les irregularitats que s'investigaven en la peça principal.

En l'escrit pactat amb la Fiscalia, en una causa en la qual Gisa figurava com a acusació particular, Vergé accepta una condemna per un delicte de suborn impropi i assumeix que va acceptar 35.000 euros en donacions dels directius de la constructora Rubau Tarrés, empresa que figura entre les adjudicatàries d'obra pública a Catalunya.

Els directius de Rubau Tarrés estan sent investigats també en la causa principal que instrueix el jutjat d'instrucció número 5 de Barcelona, al costat de responsables d'altres constructores, per presumpta alteració de preus en concursos públics per fer-se amb obres públiques de la Generalitat.

Precisament, els dos màxims responsables d'Infraestructures.cat, successora de l'empresa pública GISA, estan actualment imputats per sengles casos de corrupció vinculada a adjudicacions.

El president d'Infraestructures.cat Joan Lluís Quer es troba imputat per un jutjat de Barcelona per presumptes adjudicacions a dit des de l'Agència Catalana de l'Aigua, de la qual va ser gerent.

El seu número dos, el director general d'Infraestructures.cat Josep Antoni Rosell, està imputat en el cas del 3% que investiga el presumpte pagament de comissions a CDC a canvi de l'adjudicació d'obra pública.