El president del comitè de govern d'UDC i candidat a les eleccions del 20-D, Josep Antoni Duran i Lleida, va qualificar de "gran disbarat" i de "greu error històric" la resolució de JxSí i la CUP per a la declaració d'inici del procés, aquest dilluns al Parlament. Davant del consell nacional a L'Hospitalet de Llobregat, Duran es va adreçar al president en funcions de la Generalitat, Artur Mas, per recordar-li que és "a temps d'aturar aquesta declaració".

Creu que l'aprovació del text tindrà "conseqüències irreparables" i per això ha fet una crida a la responsabilitat. A més, a La Vanguardia, va apostar per "reconduir les demandes independentistes i buscar altres suports polítics al Parlament".

Davant dels "moments històrics" actuals, Duran va fer referència al debat i votació de la proposta de resolució presentada per Junts pel Sí i la CUP al Parlament. "No vull accentuar la gravetat d'aquesta possible decisió però no en vull ocultar les seves conseqüències; no sóc qui per dirigir-me a la CUP, mai hi he tingut cap relació, però sí em sento legitimitat per dirigir-me al president de la Generalitat".

Per això "des de la lleialtat i el respecte" va apuntar: "Estan a punt de consumar un gran disbarat, un greu error històric". I en aquest sentit, es va dirigir directament al president en funcions de la Generalitat, Artur Mas, per recordar-li que "és a temps d'aturar aquesta declaració, que és la primera part d'aquest gran disbarat".

Duran va assegurat que "si no es fa, faran mal a la causa, a la seva causa independentista en primer lloc, però sobretot faran mal a la seva principal causa, que no és altra que Catalunya".