El president del Govern central, Mariano Rajoy, va insistir ahir en què els independentistes catalans "no trencaran res" ni aconseguiran "ni un sol dels seus objectius" i de nou va donar un missatge de "tranquil·litat" perquè l'Estat de dret té recursos per parar el "xantatge" sobiranista.

En el seu discurs de clausura del congrés de Noves Generacions del PP de Múrcia, a Lorca, el líder de l'executiu espanyol va admetre que a Catalunya "s'està jugant amb Espanya" però va advertir que el Govern no ho acceptarà: "tenim a favor la Constitució i la llei", va assenyalar.

I va insistir que davant el "desafiament" independentista "els demòcrates" respondran com han de fer-ho: "amb temperància i amb determinació, amb fermesa però també amb proporcionalitat".

Per la seva banda, el vicesecretari general de comunicació del PP, Pablo Casado, va subratllar les paraules del seu líder sobre que el seu partit no "cedirà xantatges de cap secessionista", i va afegir que el president "farà tot el necessari per salvaguardar la unitat d'Espanya i serà suficient".

Així es va mostrar durant la seva intervenció en un acte de la campanya "comPPlim" que es va celebrar a Alacant ahir i en què també va participar el ministre d'Economia, Luis de Guindos, la presidenta del PP de la Comunitat Valenciana, Isabel Bonig, i el seu homònim a la província d'Alacant, José Císcar.

"Es farà el necessari per impedir-ho i us asseguro que serà suficient; i ho serà perquè el president del Govern no deixarà que una part d'Espanya decideixi per la resta i no deixarà que es fracturi una Catalunya que sempre ha estat part imprescindible d'Espanya", va insistir.

A més, va estendre el debat independentista a la Comunitat Valenciana, on va dir que Rajoy "ni de bon tros deixarà que a la Comunitat es manipuli o s'intenti estendre un problema imaginari que a vegades intenta tapar amb la bandera corrupcions sistèmiques i fallides de models de gestió pública".

Per la seva banda el ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, que va assegurar que "quan algú oculta les seves sigles és perquè no vol que es coneguin", en referència al fet que CDC es presentarà a les generals sota la coalició Democràcia i Llibertat, juntament amb Demòcrates de Catalunya -escindits d'UDC-.

"Primer va trencar Convergència i Unió, després va anar al 27 de setembre amb una candidatura que oculta les sigles i ara les torna a ocultar", va assegurar Jorge Fernández Díaz, que va dir que "ells sabran per què ho fan, però per descomptat, quan un està orgullós de les seves sigles i està orgullós de si mateix, no s'oculta".