La portaveu de la CUP al Parlament, Anna Gabriel, ha afirmat avui que la resolució conjunta amb Junts pel Sí (JxSí) pretén "deixar enrere la Catalunya subordinada" però també "de les retallades, les privatitzacions i la corrupció", i ha advocat per iniciar "un procés constituent popular".

En el debat de la proposta de resolució independentista que se celebra al Parlament, la portaveu de la CUP ha reivindicat "la plena llibertat d'aquest país", i ha precisat que "no és una DUI (Declaració Unilateral d'Independència) però sí un acte de sobirania, democràcia i de dignitat que, per a nosaltres, és un acte de ruptura".

Segons Gabriel, el que fa el Parlament amb aquest text és rebutjar "la imposició espanyolista" de les seves lleis i tribunals "i el fonamentalisme constitucionalista que s'imposa per damunt de la realitat democràtica que hi ha a Catalunya".

Ha reivindicat, en aquest punt, la necessitat de "deixar enrere la Catalunya subordinada però també la de les retallades, privatitzacions i de la corrupció", i ha preconitzat com a alternativa "obrir un procés constituent popular i no elitista".

Després de recordar la lluita per la democràcia, les llibertats de Catalunya i els drets socials, Anna Gabriel ha reclamat el respecte a la "diversitat" i ha anunciat "la desconnexió democràtica de l'Estat espanyol" perquè, ha dit, "la democràcia és la voluntat de la gent i no pot ser revocada per cap altra instància".

Sobre l'annex presentat al text de la declaració, ha apuntat que "és per tot un futur" i s'hi recullen "drets universals" per fer front "a lleis estatals com l'anomenada 'llei Wert'", i ha destacat que "són imprescindibles, d'aplicació immediata i de necessitat indiscutible".

La intervenció d'Anna Gabriel, que ha estat aplaudida pels diputats de JxSí i de la CUP però no pels consellers que integren el Govern en funcions, ha finalitzat rebutjant la proposta alternativa de SíQueEsPot perquè, segons ha dit, "no recull l'element fonamental, que és la no subordinació a l'Estat i tampoc supera l'autonomisme".