El líder del PSC, Miquel Iceta, ha assegurat avui que la declaració independentista de Junts pel Sí i la CUP, lluny d'acostar Catalunya a la independència, "posa en risc" el seu autogovern, en "arrossegar tots a una fugida cap endavant de costos insuportables".

En la seva intervenció durant ple extraordinari en què es votarà la proposta de resolució independentista de Junts pel Sí (JxS) i la CUP, Iceta ha qualificat d'"eufemisme dir que volen desconnectar d'Espanya, en lloc de dir que fan una declaració d'independència com a eufemisme per no espantar part dels seus electors".

"Si em permeten -ha afegit-, estan desconnectant de la majoria ciutadana, de la legalitat democràtica i de la realitat. Crec que no saben on van i no té dret a arrossegar-nos a tots en fugida cap endavant de costos insuportables".

Per això, el dirigent socialista ha demanat a les formacions independentistes que "reflexionin", ja que la proposta "agreuja els problemes entre Catalunya i Espanya" i "tanca les portes a la negociació amb qualsevol dels governs que es puguin formar a partir de 20D".

"Lluny d'acostar-nos a la independència, posa en risc l'autogovern. Lluny d'unir els catalans, els dividirà més", ha advertit.

"Es vol provocar una reacció per part de les institucions d'Estat que doni més arguments a la independència. Però decebran molts catalans que els van votar per forçar una negociació que serà impossible", ha assegurat el líder del PSC.

Iceta ha recordat que JxS i CUP van obtenir majoria d'escons a les eleccions, però "van perdre el plebiscit" i "no es pot dir que hi hagi una majoria de catalans a favor de la independència".

Segons el seu parer, "la història ens ha demostrat que situar Catalunya fora de la llei ens porta a la derrota segura, és temerari i tindrà conseqüències i costos imprevisibles".

"No tenen cap dret i a més d'il·legal, no tenen cap mandat democràtic per fer un pas d'aquestes conseqüències", ha subratllat.

Per això, ha deixat clar que "quan actuïn els mecanismes de l'Estat, no esperin trobar en el PSC comprensió i solidaritat" davant el que ha titllat d'"autèntic disbarat".