La presidenta del grup parlamentari de Ciutadans, Inés Arrimadas, ha reclamat avui un nou president de la Generalitat amb les "mans netes de corrupció" i ha llançat un gest de complicitat a aquells sectors del catalanisme reformista que consideren una "bogeria" el projecte independentista.

Al començament de la segona jornada del debat d'investidura al Parlament, la nova cap de l'oposició a Catalunya ha desgranat les raons per les quals el seu grup votarà aquesta tarda en contra de la investidura d'un Mas al qual ha acusat de falta de "credibilitat", "mala gestió", incapacitat per lluitar contra la corrupció, fomentar la "divisió" dels catalans i refugiar-se en el "victimisme".

En una intervenció principalment en castellà, amb un últim tram en català, Arrimadas ha alertat Mas que la seva aposta per la independència "posa en perill" l'autogovern català: "Quan crida a la desobediència i a la insurrecció no cola, vostè és un home d'ordre", ha afirmat.

Justament en el fragment del seu discurs en català, ha fet un "crida a moltes persones del catalanisme, que pensen" que el full de ruta cap a la independència "és una bogeria", a tornar a la sendera reformista.

Arrimadas ha reconegut la "contribució" de CiU en la política espanyola durant més de tres dècades: "Espanya també és obra de CiU", ha posat de relleu la líder parlamentària de Ciutadans, que ha admès que "alguna cosa ha fet bé", encara que ara Mas vol "abandonar el 'seny' que durant tant de temps ha defensat".

Segons Arrimadas, Mas "passarà a la història com el president que s'ha carregat CDC, el partit que durant molts anys ha estat capaç d'aglutinar una gran majoria social i política a Catalunya", i a més "ha trencat la federació de CiU, que semblava indestructible".

A aquest catalanisme reformista és al que s'ha dirigit Arrimadas, per subratllar que l'"única línia vermella" a l'hora de buscar punts de trobada és el "respecte a la legalitat democràtica": "Podem estar d'acord en moltes coses", ha assegurat.

La manera d'evitar que el Parlament "es divideixi en dos", ha remarcat, és donar prioritat a mesures en els àmbits econòmic, social o de lluita contra la corrupció, "defensar un millor sistema de finançament", millorar la xarxa de Rodalies i obrir-se al "diàleg" dins del Parlament per aconseguir "consensos i reformes".

Segons el seu parer, qui ha d'encapçalar l'"alternativa política" al sobiranisme no pot ser "la persona que ens ha portat fins aquí".

Ha de ser, ha dit, algú amb les "mans netes de corrupció", que doni "estabilitat" al país, emprengui "reformes dins de Catalunya i participi en les reformes al conjunt d'Espanya", cridi al "consens polític" i se situï en la "centralitat".

Arrimadas ha recriminat a Mas que en el seu discurs d'ahir no pronunciés "la paraula corrupció" malgrat que el seu partit té "15 seus embargades" i el seu tresorer, Andreu Viloca, "a la presó".

"Un president que no s'atreveix a parlar de corrupció i que nega que existeixi no pot lluitar contra aquesta xacra", ha afegit Arrimadas, que ha recriminat a Mas que no plantegi cap iniciativa per "despolititzar la justícia".

Davant les insinuacions de Mas sobre les maniobres de les "clavegueres de l'Estat" per embrutar el nom de Convergència en ple procés sobiranista, ha recordat que els registres a les seus i les últimes detencions tenen el seu origen en una denúncia d'una exregidora d'ERC de Torredembarra (Tarragonès).

Arrimadas ha acusat Mas d'"utilitzar el sentiment de la gent que s'ha cregut" els seus arguments sobre la viabilitat de la independència, malgrat que ell "sap que tot el que està dient és mentida".

"Estem molt a prop de tenir un president d'Espanya que sigui català, molt més a prop que de la independència", ha afirmat Arrimadas, en al·lusió al líder de Ciutadans, Albert Rivera.