Després del discurs d'investidura protagonitzat per Artur Mas (Junts pel Sí) ahir dilluns al Parlament de Catalunya, aquest dimarts ha etsat el torn de les intervencions dels partits de l'oposició. Resumim la jornada a través de les frases més destacades que han protagonitzat els seus protagonistes.

Inés Arrimadas (C's)

Foto: EFE

La líder de Ciutadans, Inés Arrimadas, ha demanat a Mas que "deixi pas a una nova alternativa política" després d'haver demostrat la seva incapacitat per governar Catalunya, que creu que ha portat a la "inestabilitat" durant els darrers cinc anys tant per la seva gestió de la crisi com pels escàndols de corrupció i la voluntat de "desconnectar" de l'Estat.

-"Quan crida a la desobediència i a la insurrecció no cola, vostè és un home d'ordre".

-"Passarà a la història com el president que s'ha carregat CDC, el partit que durant molts anys ha estat capaç d'aglutinar una gran majoria social i política a Catalunya", i a més "ha trencat la federació de CiU, que semblava indestructible".

-"Un president que no s'atreveix a parlar de corrupció i que nega que existeixi no pot lluitar contra aquesta xacra".

-"Estem molt a prop de tenir un president d'Espanya que sigui català, molt més a prop que de la independència".

Lluís Rabell (CSQEP)

Foto: EFE

El líder de Catalunya Sí que es Pot (CSQEP) al Parlament, Lluís Rabell, ha rebutjat la investidura d'Artur Mas acusant-lo de "necessita desesperadament mantenir el poder" i ha rebutjat l'opció independentista advertint que no hi ha marge per a una desconnexió amb l'estatm tot apostant per un referèndum formal.

-"Necessitem un Govern que cregui en els serveis públics en lloc de dur a terme processos de privatització" camuflats amb paraules com "externalització"."Ahir vostè va dir que volia deixar enrere l'economia especulativa, però, què passa amb Bcn World?, perquè si un casino no és economia especulativa, llavors ja no sé què és".

"Hem vist que en el seu partit -CDC- hi ha una certa tendència a fer pàtria a Andorra, i seria important que un candidat vulgui acabar amb això".

"Quin Artur Mas tenim ara, el del 'Govern dels millors' o el gairebé socialdemòcrata que vam escoltar ahir?", s'ha preguntat Rabell abans de reivindicar sobre el debat sobiranista "un procés constituent aquí i a Espanya".

Miquel Iceta (PSC)

Foto: EFE

El líder del PSC, Miquel Iceta, ha acusat Mas d'estar disposat al que sigui per ser president i ha donat per acabada la carrera política del president en funcions alhora que l'ha fet "responsable directe del disbarat d'ahir", en al·lusió a l'aprovació de la declaració independentista, que ha titllat de fugida cap endavant.

-"El seu moment polític ha passat. Li ho dic des del respecte al que ha fet, al que ha intentat i a una força política, la seva, que ha prestat grans serveis al país. No és una crítica personal o un intent de minimitzar la seva aportació a la Catalunya democràtica. Però la seva candidatura no permet l'avanç que el país reclama".

-"Ens diu que només hi ha un camí, la independència. Només una manera, fora de la legalitat. I només un líder, vostè mateix. Doncs li diré: no, no i no. No a la independència, no a la il·legalitat i no a vostè com a president".

Xavier Garcia Albiol (PP)

Foto: EFE

El líder del PPC, Xavier García Albiol, ha instat Mas a explorar acords institucionals amb els populars, C's i PSC per tal de formar un govern que no depengui d'un partit "antisistema i estrafolari" com la CUP alhora que l'ha convidat a reflexionar sobre el futur polític del país i estudiar totes les alternatives possibles.

-"Des de la responsabilitat li dic que escolti i intenti explorar possibilitats per poder arribar a acords institucionals que garanteixin que, des d'un punt de vista social, econòmic, fiscal i polític, el Govern no depengui d'un partit antisistema".

-"S'ha convertit en un problema no només d'Espanya, sinó de la comunitat internacional".

-"El govern central ha invertit a Catalunya com mai s'havia fet, cosa que vostè i el seu govern haurien d'agrair".

Antonio Baños (CUP)

Foto: ACN

El diputat de la CUP Antonio Baños ha utilitzat el seu torn de paraula per exposar els motius pels quals el seu partit votaria en contra de la investidura d'Artur Mas com a president de la Generalitat. Entre els retrets que li ha fet, Baños ha recordat al cap de Govern en funcions la seva gestió econòmica arran de la crisi, retreient-li les retallades en serveis públics i la privatització d'alguns serveis.

-''Un home sovint s'ha de sacrificar per un poble, però mai un poble ha d'aturar-se per un sol home"

-"Necessitem un Govern fort que funcioni tan aviat com sigui possible, però un Govern no pot ser una sola persona, ha de ser la de tots".

- "Mirem la majoria independentista i veiem 72 diputats. No veiem la confrontació de JxSi contra la CUP, veiem diversitat representada. I volem posar-la en valor, la diversitat i els antagonismes a partir del consens".