L'expresident de la Federació d'Entitats Culturals Andaluses a Catalunya (Fecac), Francisco García Prieto, va responsabilitzar altres directius de l'entitat de les suposades irregularitats comptables en l'organització de la Feria de Abril de Catalunya, per les quals està imputat. La fiscalia i l'Hermandad Rociera Virgen de la Esperanza de Badalona li atribueixen delictes d'administració deslleial, falsedat documental, disposició fraudulenta de béns, apropiació indeguda i frau en l'obtenció de subvencions.

La fiscalia entén que García Prieto es va lucrar de manera il·lícita aprofitant el seu càrrec al capdavant de la Fundació Fecac, encarregada de la Feria de Abril, com de la pròpia Fecac -entitat sota el paraigües de la Fundació i a través de la qual s'estableix la relació amb les entitats andaluses establertes a Catalunya-.

A més de García Prieto, també estan citats a declarar com a imputats avui els seus dos fills, Francisco i Manuel, i demà el vicepresident de la Fecac, Juan Miguel Terrino, la secretària de la junta de l'entitat, Ángeles Ortega, i tres empresaris amb els que s'hauria conxorxat per embutxacar-se quantitats milionàries: Manuel Calderón, Enrique Girona i Bernardo José Aranaz.

No veia les factures

En la seva declaració com a imputat, que havia de tenir lloc la passada primavera, García Prieto va negar que ell s'hagi enriquit amb la Fecac i va explicar que totes les irregularitats comptables, si n'hi ha, són responsabilitat d'altres membres de la junta que portaven el dia a dia de l'organització de la Feria de Abril. Va afegir que només es feia càrrec de les grans xifres, i no entrava al detall dels contractes i les factures, que gairebé «ni veia». A més, signava molts documents que li donaven, però confiava en els seus col·laboradors, va assenyalar.

Així, García Prieto va declarar que era una administrativa qui preparava els expedients per rebre subvencions i era la secretària de la junta qui validava els acords i actes de les reunions. Sobre Terrino, va dir que era la seva mà dreta i qui portava la gestió directa de molts dels assumptes.

L'expresident de la Fecac del 1985 al 2013 ha explicat que quan l'entitat va començar a créixer i a moure molts diners per la Feria de Abril es va assessorar amb el despatx d'advocats Socías Humbert, de l'exalcalde de Barcelona Josep Maria Socías i Humbert, que va recomanar crear la Fundació Fecac.