Josep i Pere Pujol Ferrusola, fills de l'expresident català Jordi Pujol, han quedat en llibertat sense mesures cautelars després de declarar durant gairebé sis hores davant del jutge José de la Mata com a imputats per un delicte de blanqueig dels diners que la família atresorava en comptes a Andorra, suposadament procedent de comissions il·legals.

Segons fonts jurídiques, els dos han contestat en castellà i "sense restriccions" a totes les preguntes que els ha formulat el jutge de l'Audiència Nacional i la tinent fiscal Anticorrupció, Belén Suárez, que no ha demanat per a ells cap tipus de mesura cautelar després de l'interrogatori.

L'últim a declarar ha estat Pere Pujol, que ha estat una hora i mitja davant del jutge, i que, en ser preguntat pels periodistes com ha anat l'interrogatori, s'ha limitat a dir "magnífic". Abans ho havia fet Josep Pujol, que durant quatre hores i mitja ha respost a les preguntes del jutge i la fiscal, com el seu germà, en el marc de la peça secreta sobre la informació que Andorra ha remès al jutjat de De la Mata en la causa en la qual investiga els negocis sospitosos de Jordi Pujol Ferrusola, fill gran de l'expresident català.

Després de comparèixer davant l'instructor, Josep Pujol, que ha declinat fer declaracions al mig centenar de periodistes que esperaven a la sortida, i el seu germà Pere han abandonat la seu del tribunal en un taxi que els ha recollit al carrer Gènova, aquest últim acompanyat del seu advocat Cristóbal Martell, que els ha assistit a tots dos en l'interrogatori.

Els germans Pujol Ferrusola, fills de l'expresident català Jordi Pujol, han arribat a les 9.30 hores a l'Audiència Nacional per prestar declaració davant del jutge acusats de col·laborar en el blanqueig de la fortuna que acumulava la família en comptes a Andorra.

Els dos han arribat acompanyats del seu advocat Cristobal Martell caminant pel carrer García Gutierrez fins a la seu de l'Audiència Nacional i han eludit fer declaracions als periodistes abans d'entrar a les instal·lacions annexes, sota el parc de la Vila de París, on s'ubiquen ara les sales de declaracions.

El jutge els havia citat a partir de les 10.00 hores per prestar declaració com a imputats per un delicte de blanqueig en el marc de la peça secreta sobre la informació que Andorra ha remès al jutjat de De la Mata en la causa en la qual investiga els negocis sospitosos del seu germà gran Jordi Pujol Ferrusola, fill gran de l'expresident català.

Segons fonts de la investigació consultades per Efe, el fill més gran dels Pujol va ingressar en els seus comptes d'Andorra desenes de milions d'euros, suposadament procedents de comissions il·legals, que presumptament després repartia a parts iguals entre els seus set germans i els seus pares, tots ells imputats en diferents causes obertes a l'Audiència Nacional i Catalunya.

D'allò investigat, es desprèn que el primogènit dels Pujol va desviar també part d'aquests diners a uns altres comptes a paradisos fiscals com Panamà, Belize, els Estats Units, Luxemburg i el Regne Unit.

El febrer passat, la jutge d'Andorra va ordenar el bloqueig de tots els comptes que Jordi Pujol Ferrusola i la seva exdona, Mercè Gironès, també imputada en aquesta causa, tinguessin a les entitats Crèdit Andorra, Bancsabadell d'Andorra, Banca Privada d'Andorra, Mora Banc, Mora Banc Grup i Andbank.

De la Mata va cridar a declarar per primera vegada en aquesta causa Josep i Pere Pujol Ferrusola el passat 27 d'octubre, el mateix dia que va ordenar desplegar l'operació Hades, en què van participar 200 agents de la Policia Nacional i en què es van practicar quinze registres a Catalunya i Madrid, entre ells els domicilis dels dos germans.

També es va registrar el domicili familiar de l'expresident Pujol, encara que només es va entrar a l'habitació que aquells dies ocupava el fill gran, convalescent d'una intervenció quirúrgica.

En l'acte d'entrada i registre, el jutge afirmava que des que el 2012 se'l va començar a investigar judicialment, el germà gran "ha realitzat un progressiu procés de descapitalització de tots els seus actius patrimonials i financers".

La investigació a Jordi Pujol Ferrusola, la primera oberta a un membre del clan familiar, es va iniciar arran de la denúncia de la seva exnòvia María Victoria Álvarez, en què detallava els viatges que va fer amb ell a Andorra amb motxilles plenes de bitllets de 500 euros.

En l'última ronda de compareixences per aquesta causa, el passat 23 de setembre, De la Mata va preguntar a l'empresari i exdirectiu del FC Barcelona Jaume Ferrer, imputat en aquesta causa i el domicili del qual també ha estat registrat avui, per MT TAHAT, societat patrimonial de Josep Pujol Ferrusola, germà de Jordi, i que va administrar Ferrer quan Josep treballava a l'àrea internacional d'Europraxis.

Va explicar que MT TAHAT va comprar la participació dels empresaris Carles Sumarroca Claverol i Carles Sumarroca Coixet (també afectats pels registres) en l'empresa General Lab, després que la resta d'accionistes no van exercitar l'opció preferent.

Amb aquest interrogatori, De la Mata intentava descobrir si dues empreses de Ferrer -Trade Management Consulting i Cientific Management- van intervenir en "operacions de refacturació" relacionades amb Pujol Ferrusola i si aquestes responien a "operacions econòmiques reals" o bé part dels diners acabaven en mans del fill de l'expresident català.

La investigació a Jordi Pujol Ferrusola es va iniciar arran de la denúncia de la seva exnòvia i s'hi indaga el moviment de divises efectuat durant vuit anys (2004-2012) a tretze països, entre ells Suïssa, Illes Caiman i Liechtenstein, i que ronda els 32 milions d'euros.