La recerca sobre la presumpta trama de blanqueig de la família Pujol ja s'ha saldat amb la imputació dels seus nou integrants, però les perquisicions també poden acabar provocant la caiguda d'altres polítics i empresaris de primer nivell que van fer negocis amb el clan més poderós de Catalunya i que fins ara han aconseguit romandre en un discret segon pla. Els experts de la Unitat de Delinqüència Econòmica i Fiscal (UDEF) de la Policia Nacional consideren provat que els Pujol van crear un complex entramat societari amb connexions en els principals paradisos fiscals per rentar els fons que obtenien mitjançant el cobrament massiu de comissions il·legals. Però, segons fonts properes al cas, la saga de l'expresident de la Generalitat també va posar la seva maquinària de blanqueig al servei d'altres grans fortunes que buscaven una via per evadir grans summes de diners opacs.

Segons informava ahir El Confidencial, l'informe realitzat per la UDEF a partir de la informació remesa per Andorra el juny passat amb dades dels comptes que els Pujol tenien des de 1990 en dues entitats del Principat, Andbank i Banca Privada d'Andorra (BPA), apunta en aquesta direcció.

El document revela que el primogènit de la família, Jordi Pujol Ferrusola, no solament va utilitzar els seus comptes per ingressar els diners de les comissions. També va realitzar transferències des d'elles a favor d'altres empresari

Segons l'informe, Jordi Pujol Jr. va pagar diners a un empresari en 1996. Ho va fer des d'un dels comptes que els experts en delictes econòmics de la policia consideren més rellevant, la número 84400, oberta en Andbank en 1995 pel mateix fill major de l'ex 'molt honorable'. En aquest dipòsit, el clan va realitzar fins a 43 imposicions en efectiu per valor de 1.804.792.658 pessetes (10,8 milions d'euros al canvi). Però Jordi Pujol Jr. també va efectuar pagaments des d'aquest compte.

En concret, el 14 de febrer de 1996 va moure 50 milions de pessetes a un dipòsit amb numeració BR84985 controlat per Josep Rubau Bosch, president de la constructora Rubau Tarrés, una de les empreses més cuidades per Convergència Democràtica de Catalunya (CDC). La Guàrdia Civil la va involucrar en 2011 en una xarxa que hauria repartit entre quatre constructores el mercat d'obra pública de la província de Girona amb el beneplàcit de Gisa, l'empresa pública de la Generalitat per a la gestió d'infraestructures. Recentment, tant Josep Rubau com l'empleat de Gisa acusat per aquest escàndol han reconegut que es va manegar.

La informació remesa a l'Audiència Nacional pel Principat revela ara que Rubau va rebre diners cinc anys abans d'aquesta adjudicació des d'un dels comptes més utilitzats pel clan Pujol per al blanqueig de fons a gran escala.

L'altra gran operació de blanqueig dels Pujol amb un empresari ja ha tingut conseqüències per a l'afectat. La policia va registrar fa dues setmanes, en el marc de l'operació Hades desencadenada després de l'anàlisi de les dades andorranes, l'habitatge particular del vicepresident del FC Barcelona i destacat home de negocis, Carles Vilarrubí.

El tercer cas al novembre de 1992, Jordi Pujol Jr. va moure 60,8 milions de pessetes des d'un dipòsit en Andbank amb numeració 81511 a un compte controlat per l'empresari Ramón Ubals Estregues, un vell conegut de la polica per blanqueig de capitals.