El CEO dóna un empat tècnic entre partidaris i detractors de la independència

El «no» seguiria guanyant malgrat que el «sí» a la separació d'Espanya ha augmentat quatre punts des del juny, segons l'enquesta

14.11.2015 | 08:41

Empat tècnic sobre la independència de Catalunya. n 47,8% dels catalans no volen que Catalunya esdevingui un estat independent, segons el baròmetre d'octubre, que va fer públic ahir el Centre d'Estudis d'Opinió (CEO). És un resultat lleugerament inferior al del baròmetre del juny (50%), però continua sent l'opció majoritària entre els catalans. El 'sí' a l'estat independent se situa en el 46,7%, assolint, segons el director del CEO, Jordi Argelaguet, un «empat tècnic entre les dues opcions». Els partidaris de la independència han crescut un 3,8% respecte el juny. Un 90% dels votants de Junts Pel Sí i la CUP defensen l'estat independent i en la resta de formacions polítiques el 'no' és àmpliament majoritari.
Un 90,1% dels votants de Junts Pel Sí volen que Catalunya esdevingui un estat independent, mentre que un 89,3% de la CUP opina el mateix. A la inversa, un 98,5% dels votants del PP rebutja la independència de Catalunya, una xifra similar a la de C's (96%) i PSC (93,1%). Pel que fa als votants de Catalunya Sí Que Es Pot, formació que públicament no vol que la situïn ni en el 'sí' ni en el 'no', un 67,5% no vol que Catalunya esdevingui un estat independent, pel 23,1% que sí que ho vol.

El consens és més ampli quan es pregunta per la satisfacció dels enquestats amb el nivell d'autonomia que ha assolit Catalunya. Un 65% opina que el Principat té «un nivell insuficient d'autonomia», una xifra que s'ha mantingut en nivells similars si es fa un cop d'ull a la sèrie històrica del CEO, almenys des del 2007. Per al 25% dels enquestats, Catalunya ha assolit «un nivell suficient d'autonomia» i pel 4,3% «massa autonomia».

Quan el baròmetre pregunta als enquestats per la forma de Govern que voldrien per a Catalunya (sense plantejar la dicotomia independència-no independència), el 41,1% voldria que es construís un «estat independent». La xifra repunta 4 punts des del juny, tot i que encara està lluny del 48,5% del novembre del 2013, quan es va assolir el valor màxim d'enquestats que defensava aquesta opció. Seguir sent una comunitat autònoma d'Espanya és l'opció preferida per al 27,4%, un 22,2% prefereix un estat federal i un 3,7% voldria suprimir l'autonomia i convertir Catalunya en «una regió d'Espanya».

En cas d'independència, un 50% dels enquestats pensa que és «poc o gens probable» que Catalunya quedés «automàticament fora de la UE», mentre que el 39,5% creu que és «molt o bastant probable» que succeeixi. Més del 10% dels enquestats no sap o no contesta respecte a aquesta qüestió.

I pel que fa a una possible oferta del govern espanyol per resoldre el conflicte polític entre Catalunya i Espanya, un 64,3% dels enquestats veu «poc o gens probable» que arribi. Només el 25,8% confia en una oferta acceptable per a la majoria del Parlament.

Els líders més ben valorats

El president d'ERC, Oriol Junqueras, i els líders de la CUP al Parlament, Antonio Baños i Anna Gabriel, són els líders més ben valorats a l'enquesta que es va conèixer ahir. Junqueras obté un 5,38, pel 5,82 de Gabriel i el 5,6 de Baños, tot i que els portaveus de l'esquerra anticapitalista són molt menys coneguts per la ciutadania que el líder republicà. Cap altre representant polític arriba a l'aprovat i els que més s'hi acosten són el president i el portaveu del grup parlamentari de Catalunya Sí Que Es Pot, Lluís Rabell (4,4) i Joan Coscubiela (4,62), poc coneguts també entre la ciutadania.

Artur Mas torna a suspendre amb un 4,22. Hi ha més gent que l'aprova (48,7%) que la que el suspèn (47,1%), però les notes són tan baixes entre els que opten per la segona opció que la mitjana cau per sota del 5. Entre l'electorat de Junts Pel Sí, però, arriba al notable (7,36), tot i que és superat per Junqueras, que arriba al 7,72. A diferència de Mas (4,21), Junqueras també aprova entre els votants de la CUP (6,05).

El president del grup parlamentari del PSC, Miquel Iceta, obté un 4,13 de nota mitjana i se situa per davant de la resta de líder unionistes: Albert Rivera (3,77), Inés Arrimadas (3,14), Carme Chacón (3,12), Xavier García Albiol (2,06) i Jorge Fernández Díaz (1,88).

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema