Els germans Josep i Pere Pujol Ferrusola van mantenir davant del jutge José de la Mata, com va fer el seu pare l'expresident Jordi Pujol, que els diners que acumulaven en comptes d'Andorra provenien d'una herència del seu avi que després va donar beneficis arran de diferents inversions.

Segons van informar fonts jurídiques, els germans, imputats per blanquejar suposadament diners procedents de comissions il·legals a canvi d'adjudicacions públiques, van defensar la tesi de l'herència que ja va al·legar el seu pare quan es va destapar els diners que la família tenia al Principat.

Tots dos van ser preguntats durant unes sis hores pels ingressos registrats en els seus comptes d'Andorra, alguns d'ells del seu germà gran, Jordi, encara que en alguns casos no van saber explicar a què es devien.

Així va passar amb un ingrés de diversos milions de iens que es va fer fa uns tres anys al compte a Andorra de Pere Pujol, que va negar que hi hagués i, una vegada li va ensenyar el paper la fiscal, va afirmar que no sabia res d'aquesta transferència i va al·legar que tots els fons es van regularitzar després amb Hisenda.

Josep Pujol, de la seva banda, va defensar també la tesi de l'herència que els germans van rebre presumptament del pare de l'expresident català i va afegir que aquests diners els van gestionar dues persones primer, i després el seu germà gran, en productes bancaris, dividends i contractes de préstecs, i que va donar molts beneficis.

Segons van informar fonts jurídiques, els dos van contestar en castellà i «sense restriccions» a totes les preguntes que els va formular el jutge de l'Audiència Nacional i la tinent fiscal Anticorrupció, Belén Suárez, que no va demanar per ells cap tipus de mesura cautelar després de l'interrogatori. L'últim a declarar va ser Pere Pujol, que va ser una hora i mitja davant del jutge, i que, en ser preguntat pels periodistes com va anar l'interrogatori, s'ha limitat a dir «magnífic».

Abans ho feia Josep Pujol, que durant quatre hores i mitja va respondre a les preguntes del jutge i la fiscal, com el seu germà, en el marc de la peça secreta sobre la informació que Andorra ha remès al jutjat de De la Mata en la causa en la qual investiga els negocis sospitosos de Jordi Pujol Ferrusola, fill gran de l'expresident català.

Fonts de l'Audiència Nacional van explicar que els germans Pujol havien demanat expressament ser escortats en aquests recorreguts per la Policia de l'Audiència Nacional, encarregada de la seguretat de la seu del tribunal.

Tots dos van estat cridats a declarar per primera vegada en aquesta causa el passat 27 d'octubre, el mateix dia que De la Mata va ordenar desplegar l'operació Hades, en què van participar 200 agents de la Policia Nacional i en què es van practicar quinze registres a Catalunya i Madrid, entre ells els domicilis dels dos germans.

També es va registrar el domicili familiar de l'expresident Pujol, encara que només es va entrar a l'habitació que aquells dies ocupava el fill gran, convalescent d'una intervenció quirúrgica.

La investigació a Jordi Pujol Ferrusola, la primera oberta a un membre del clan familiar, es va iniciar arran de la denúncia de la seva exnòvia María Victoria Álvarez, en què detallava els viatges que va fer amb ell Andorra amb motxilles plenes de bitllets de 500 euros.

Segons fonts de la investigació, el fill gran dels Pujol va ingressar als seus comptes d'Andorra desenes de milions d'euros, suposadament procedents de comissions il·legals, que presumptament després repartia a parts iguals entre els seus set germans i els seus pares, tots ells imputats en diferents causes obertes a l'Audiència Nacional i Catalunya. Del que s'ha investigat, es desprèn que el primogènit dels Pujol va desviar també part d'aquests diners a uns altres comptes en paradisos fiscals com el Panamà, Belize, els Estats Units, Luxemburg i el Regne Unit.

El febrer passat, la jutge d'Andorra va ordenar el bloqueig de tots els comptes que Jordi Pujol Ferrusola i la seva exdona, Mercè Gironès, també imputada en aquesta causa, tinguessin en les entitats d'Andorra.