Des de CDC i Junts pel?Sí semblen haver entrat en una nova fase de pressionar i collar la CUP per la seva negativa a investir Artur Mas. La paciència sembla que s'ha acabat i així el candidat de Democràcia i Llibertat i ja exconseller de la Presidència, Francesc Homs, va acusar ahir la CUP de «suspendre» la declaració d'inici del procés en no investir Mas només unes hores després votant al costat del PPC.

Segons Homs, la CUP és la «responsable», perquè és «qui suspèn la declaració, qui impossibilita que pugui prosperar en termes polítics». En aquest sentit, va apostar per ressituar-ho tot plegat i va fixar quatre condicions per arribar a un acord: un govern estable, garantir la seguretat jurídica, un compromís amb la integració europea i diàleg i negociació amb l'Estat i amb les institucions europees.

«Si aquests elements no hi són, eleccions», va avisar, i va afegir que després de tres anys de feina, «ara no poden venir 10 diputats de la CUP i carregar-s'ho tot». Homs va reconèixer que la passada «no va ser una bona setmana», perquè «es va practicar l'arrencada de cavall i la parada de burro». «No es pot aprovar una declaració dilluns i no ser capaç de donar suport a la investidura», va opinar el ja exconseller -precisament aquest dilluns ha sortit publicada al Diari Oficial de la Generalitat la seva renúncia al càrrec-. Segons ell, qui «de debò suspèn» la declaració és la CUP, ja que impossibilita la creació d'un govern, que és qui ha de posar en pràctica el que estableix el text.

En qualsevol cas, va apostar ara per «remuntar» la situació i per començar va fixar quatre condicions de cara a aquesta segona etapa de la negociació amb la CUP: un govern fort i estable, que les coses es facin amb seguretat jurídica, un compromís inequívoc amb els valors occidentals i europeus d'inserció a Europa i un compromís explícit de voluntat de diàleg i pacte amb l'Estat i les institucions europees. Aquesta, va apuntar, ha estat la manera d'actuar de Catalunya els últims tres anys. «La CUP ha de decidir si juga o no», va dir. En el cas de la seguretat jurídica, va trobar «incoherent» que la CUP parli de desobediència i després «agafi l'acta de diputat jurant la Constitució».

«Quan els afecta a ells desobeir res, no trobarà cap alcalde que desobeeixi», va etzibar. Homs va avisar que no pot ser que deu diputats «vinguin ara a carregar-s'ho tot» amb uns postulats que «el que farien és empobrir la gent treballadora i modesta».

També va voler fer èmfasi a dir que l'esquerra independentista va votar en contra de Mas, la seva «dèria», al costat d'altres partits com el PPC.

En aquesta línia també es va afegir el conseller d'Economia en funcions, Andreu Mas-Colell, que va rebutjar en un article publicat ahir al diari Ara les condicions de la CUP per investir Artur Mas com a president de la Generalitat i es va mostrar convençut que si calen noves eleccions, Mas sabrà explicar «on som i per què hi som» i que els catalans «sabran decidir, amb saviesa, quin lideratge volen per al procés». Per a Mas-Colell, la CUP peca d'«immaduresa parlamentària» i considera que el «desenvolupament normal» d'aquest debat hauria estat comptar amb dos vots afirmatius de la formació anticapitalista i independentista «sense condicions majors».

I és que segons el conseller, la «pretensió» de la CUP és «liquidar el lideratge del president Mas» i «controlar externament» el pròxim Govern. Pel conseller, la formació independentista pretén condicionar «a fons» el programa polític de Junts pel Sí i avisa que ha aconseguit «gratis» que el Parlament aprovés una resolució de sobirania amb un Govern que encara està en funcions així com condicionar una estructura del futur executiu. Segons sosté, Junts pel Sí pot acceptar els dos vots de a CUP que calen per investir el futur president de la Generalitat «però no les seves condicions», i assumeix el risc que s'hagin de convocar nous comicis. D'altra banda, Mas Colell va advertir que la CUP «vol accelerar un procés que no es pot dir que hagi anat lent».

Rajoy: ni acord ni eleccions

El president del Govern, Mariano Rajoy, considera que tant un acord de govern de CDC amb la CUP com l'alternativa de celebrar noves eleccions són males opcions per a Catalunya i no troba sentit a cap de les dues.

Rajoy es va referir a la situació de Catalunya en la conferència de premsa que va oferir al final de la cimera del G20, que es va celebrar a Antalya.

El cap de l'Executiu espanyol va recordar que ahir es va conèixer l'opinió d'algun membre del Govern en funcions català, en al·lusió al titular d'Economia, Andreu Mas-Colell, en què va dir que veu impossible arribar a l'entesa de CDC amb la CUP.

Iceta torna a estendre la mà

El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, va tornar a estendre la mà ahir a Junts pel Sí per formar un govern «d'unitat catalanista i progressista, sempre que es revoqui la declaració d'inici del procés «que va ser un gravíssim error», i s'aparqui la independència, perquè «no és una reivindicació de la majoria dels catalans».