La vicepresidenta del Govern, Neus Munté, va assegurar ahir que encara és «possible» arribar a un acord amb la CUP, encara que va urgir la formació a donar una «resposta definitiva» a l'oferta d'Artur Mas per a la seva investidura, i va manifestar una predisposició a dialogar «fins on faci falta» amb l'Estat. Després de la reunió d'ahir de l'executiu català, Munté va garantir que la «voluntat de sumar esforços continua» i, per això, els contactes i converses amb la CUP «es mantenen per intentar arribar a un acord», però ara toca a l'esquerra anticapitalista moure fitxa per desbloquejar la «imprescindible» investidura del president i la formació del nou Govern.

«El Govern treballa perquè l'acord pugui arribar com més aviat millor, com més aviat millor», va remarcar Munté, que va posar de relleu la necessitat que el nou executiu pugui «començar a treballar amb normalitat», atendre les «necessitats econòmiques i socials» i «treballar en un nou pressupost».

Després que el cap de llista de Democràcia i Llibertat a les eleccions generals, Francesc Homs, hagi advocat per «dialogar, negociar i pactar» amb Madrid, després de constatar que l'independentisme no té força «suficient» per «imposar unilateralment» les seves posicions, Munté va negar que existeixi un «canvi d'estratègia». Per a Munté, la «voluntat de diàleg i de negociació ha existit sempre» i és «complementària» amb la voluntat de complir el mandat de les eleccions del 27 de setembre, que van donar «tota la legitimitat per iniciar el procés cap a la independència». Segons va assegurar, per part del Govern hi ha «voluntat de diàleg amb la comunitat internacional i amb les institucions espanyoles fins on faci falta». Però perquè el diàleg sigui possible, va puntualitzar, «l'altra part ha d'exhibir també voluntat de pacte i de negociació».

Munté va negar que el Govern pretengui que la declaració d'inici del procés independentista aprovada pel Parlament quedi en «paper mullat» i el full de ruta sobiranista quedi «invalidada».

Com que no es considera desitjable l'escenari d'unes eleccions anticipades al març, «s'està treballant per buscar un acord» amb la CUP que permeti la investidura de Mas i la «continuïtat del procés amb totes les garanties». Munté va refusar pronunciar-se sobre l'article publicat dilluns pel conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, al diari Ara, en què «a títol personal» plantejava que les condicions de la CUP per a la investidura no es podien acceptar.

L'executiu diu «no» a Iceta

Munté també va rebutjar l'oferta de pacte de governabilitat del primer secretari del PSC, Miquel Iceta, perquè JxSí, va dir, no vol aparcar la via independentista, tal i com reclama el socialista com a condició. «És evident que aquest govern no vol aparcar un mandat que ha sorgit de manera majoritària d'unes eleccions, i menys davant d?un parlament que s'ha constituït amb majoria independentista. Aquesta via no es vol aparcar ni s'aparcarà», va argumentar Munté, que va explicar que la prova d'això és que s'està treballant per arribar a un acord amb la CUP.

Per altra banda, la mesa del Parlament es va reunir com cada dimarts i es va limitar a prendre nota de la providència del Tribunal Constitucional.