El jutjat de vigilància penitenciària de Lleida va revocar el tercer grau concedit pel Departament de Justícia a començaments d'octubre a l'exconseller de Governació Jordi Ausàs per la direcció general de Serveis Penitenciaris.

Ho va fer a petició de la Fiscalia, que va recórrer aquesta decisió atenent que l'equip d'observació del centre penitenciari plantejava només el segon grau. El jutjat considera «prematura» i «precipitada» la classificació de tercer grau ja que considera que no ha passat el temps «suficient» d'estudi i coneixement de l'intern.

Ausàs actualment es troba en segon grau i aquest no permet obtenir permisos -a no ser que siguin per circumstàncies excepcionals- fins que no s'hagi complert una quarta part de la condemna. L'exconseller doncs, no podrà seguir gaudint dels permisos de cap de setmana -com ha estat fent fins ara- com a mínim fins a finals de juny de 2016, quan haurà complert un any dels quatre anys de presó als quals va ser condemnat pels delictes de contraban de tabac i de pertinença a un grup criminal. El seu advocat pot recórrer aquesta decisió a l'Audiència de Lleida, tot i que la revocació del tercer grau es manté fins que no es resolgui el possible recurs.

El jutge argumenta que en casos de «delinqüència de coll blanc», com la d'Ausàs, l'actitud del penat també s'ha de tenir en compte. «La seva actitud sembla més de sorpresa per la transcendència penal de la seva actuació que una responsabilitat real per la seva conducta.

Règm obert per a Núñez

Per altra banda, un jutge va avalar el règim obert a l'expresident del FC Barcelona Josep Lluís Núñez, a l'entendre que està mantenint «un bon comportament» a la presó.