Un jutge de Barcelona ha acordat l'arxiu provisional de la causa sobre la gestió dels ingressos de la Fundació Privada de l'Hospital de Sant Pau de Barcelona i el destí que es donava als seus fons, en concloure que no s'ha pogut determinar que hi hagi hagut desviament fraudulent.

En un acte, el titular del jutjat d'instrucció número 22 de Barcelona ordena el sobreseïment provisional de la causa, que es va començar a investigar el 2012, malgrat que reconeix que no s'ha pogut aclarir el «dubte inicial» dels treballadors que van denunciar la Fundació per la gestió dels fons.

Els treballadors del Sant Pau van denunciar davant la justícia que la Fundació Privada presentava beneficis per la gestió del seu patrimoni immobiliari que no es reinvertien després en l'activitat sanitària del centre -que asseguren ha patit nombroses retallades en assistència i personal els últims anys-, cosa que creien podria vulnerar els seus fins estatutaris.

En l'acte, el jutge apunta que els perits d'Hisenda que durant tres anys han analitzat els comptes «amb professionalitat i dedicació», han hagut de reconèixer que «es fa molt complicat determinar en quines operacions concretes es gasten els diners» i fins i tot determinar els ingressos i la seva procedència.

El jutge admet que la dificultat per determinar en què gasta els diners la Fundació Privada té el seu origen en el seu «propi sistema de funcionament», encara que adverteix que no s'ha pogut determinar que hi hagi hagut «desviaments fraudulents de fons», per això acorda arxivar provisionalment la causa.

Falta de «proves concretes»

En el seu escrit, el jutge recorda que l'objectiu de la investigació d'aquesta peça -l'única que quedava encara oberta de les tres en les quals es va separar la investigació sobre el Sant Pau- era simple, ja que es tractava de determinar els ingressos de la Fundació Privada i el destí dels seus fons. «Aquesta simplicitat no era més que aparent», matisa.

Malgrat que el «dubte inicial» plantejat pels treballadors en la seva denúncia no hagi «estat aclarida», segons el jutge, el magistrat justifica la seva decisió d'arxivar provisionalment la causa perquè «en un procés penal cal obtenir les proves concretes en terminis raonables. En aquest supòsit, no s'han obtingut».

«No correspon al procés penal efectuar consideracions d'ordre social o polític si aquestes no s'inscriuen en l'estructura valorativo-material de la norma punitiva», assenyala el jutge en relació a la causa.