Semblava que s'havia esfumat per sempre, però no. La mala olor va tornar ahir a la tarda als carrers de Barcelona i municipis veïns com ja va ocórrer dimecres, mentre persisteix el misteri sobre el seu origen, després de descartar-se que procedís d'un abocament d'adobs al Parc Agrari del Baix Llobregat. A mitja tarda de dimecres, una forta pudor es va escampar durant unes hores per nombrosos barris de la capital catalana i els municipis més pròxims, cosa que va causar molèsties i fins i tot inquietud entre els veïns.

Twitter es va omplir de seguida de missatges dels ciutadans que es preguntaven estranyats d'on sortia el tuf o s'ho agafaven amb humor: «I si fem un crowdfunding per posar ambientadors al carrer?» (@ululeES); «Ho sento, el meu company Ramon no ha tancat la porta del WC» (@SitoVL); «Quants us heu mirat la sola, com jo, per veure si havíeu trepitjat un truño? (@XiscuFCB)».

De fet, van ser molts els qui es van mirar les soles de les sabates, les rodes de les bicis i fins i tot es van olorar discretament per veure si la pesta sortia d'ells mateixos.

Un gest que segurament hauran repetit molts ciutadans aquesta tarda, doncs les males olors s'han reproduït a la zona alta de Barcelona i als municipis d'Esplugues i l'Hospitalet de Llobregat, en el que sembla un segon capítol del mateix fenomen, però amb un abast una mica menor.

Dimecres la pestilència es va instal·lar fins i tot a l'exclusiu Passeig de Gràcia de Barcelona, eix de les botigues més luxoses de la ciutat i on alguna perfumeria de prestigi va haver de contrarestar la mala olor que es colava a l'establiment disseminant ingents quantitats de colònia.

Humor i política

Tant abans d'ahir com ahir, no van faltar els comentaris dels qui aprofiten la mala olor per relacionar-la amb temes polítics, com la corrupció, el debat independentista i les complicacions per investir Artur Mas president, i fins i tot amb el govern d'Ada Colau.

L'enigma sobre l'origen de la pudor semblava resolt quan l'Ajuntament del Prat de Llobregat va apuntar en una primera hipòtesi sobre la procedència de la mala olor, ja que va assenyalar que un pagès havia abocat fertilitzants orgànics en una superfície de tres hectàrees de les 3.500 de què consta el parc agrari.

Diversos experts de Protecció Civil i meteoròlegs es van apuntar a aquesta hipòtesi, ja que l'anticicló excepcional que ha afectat aquests dies Catalunya podria haver facilitat el desplaçament de l'olor cap al nord. No obstant això, aquest matí tècnics de la direcció general d'Agricultura de la Generalitat s'han desplaçat fins al terreny i, després de les anàlisis pertinents, han descartat l'abocament de fertilitzant com a origen.

«Els tècnics del Departament consideren que l'aplicació d'aquests fertilitzants no poden ser l'origen de les olors que es van percebre ahir en una gran part de l'àrea metropolitana de Barcelona, en molts casos a més de 10 quilòmetres de distància», van dir. Amb aquests resultats a la mà, la Conselleria d'Agricultura va donar per tancat el seu paper en la investigació. Tampoc el Departament de Territori i Sostenibilitat continuarà investigant, ja que ahir a la tarda ja van comprovar que tots els equipaments funcionaven de forma correcta.